Illustrasjonsfoto: Sahlgrenska

Svensk helsepersonell som ikke vil la seg vaksinere mot korona, risikerer jobben, ifølge det svenske nettstedet NewsVoice. Ansatte i helsesektoren sier det i realiteten er innført tvangsvaksinering.

NewsVoice kan avslöja att vårdanställda i Stockholm idag fått förhandsinformation om att det införs tvångsvaccinering för vårdanställda eftersom den som vägrar avskedas. Kravet på vaccinering mot Covid-19 gäller för all vårdpersonal inom all äldreomsorg. Kravet ställs även på läkare.

Den 9. januar i år sendte Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ut en pressemelding om at helsepersonell skulle tilbys vaksine.

− Med tanke på den oerhört ansträngda situationen i landets sjukvård, så är det en viktig signal som alla regioner nu skickar: Så snart som möjligt ska vård- och omsorgspersonal erbjudas vaccination. Om leveranserna fungerar som utlovat, bedömer regionerna att vaccination av personal inom hälso- och sjukvården kan inledas redan från mitten av januari, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR. (SKR)

Flere ansatte opplyser til nettstedet at de oppfatter tilbudet som tvang.

Inget yppades den 9:e januari om att det skulle röra sig om tvångsvaccinering, men personal inom vården säger till NewsVoice att deras chefer uppger att det handlar om ett tvång eftersom den som vägrar får sparken.

Andra argumenterar att det fortfarande handlar om frivillig vaccinering eftersom den som tvivlar fortfarande kan vägra utan det leder till en påtvingad vaccinering, men i praktiken innebär detta att ”frivilligheten” är villkorad eftersom vägran påföljs av en omedelbar bestraffning. Den som vägrar kan ju inte ha kvar sin anställning.

Tvångsvaccinering för vårdanställda införs i Sverige – Personal berättar

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂