Danderyds sjukhus utenfor Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB.

Koronapandemien har utløst en bølge av oppsigelser blant helsearbeidere i Sverige. En undersøkelse som Sveriges Television (SVT) har gjennomført viser at 3600 helsearbeidere i Stockholm-regionen har sagt opp sine jobber siden mars, nesten 900 flere enn i fjor.

Et fagforeningsombud kommenterer at pandemien sliter ut personalet på sykehusene.

– Personalen orkar helt enkelt inte, säger Josefine Lundqvist, sjuksköterska och fackligt ombud för Vårdförbundet.

Sjukskrivningar och övertid som överstiger två miljoner timmar. Larmen från vården har avlöst varandra under året.

Ved sykehuset i Danderyd i Stockholm-regionen har mer enn to tredjedeler av sykepleierne på infeksjonsavdelingen sagt opp siden januar:

Kanske hårdast ansatta är landets infektions- och akutavdelningar. Nu kommer larm om att vårdpersonal säger upp sig till följd av den tuffa arbetsmiljön.

Ett exempel är infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus. Här har 34 av 50 sjuksköterskor lämnat sedan i januari.

Det svenske sykepleierforbundets leder Sineva Ribeiro sier til Aftonbladet at noen av hennes kolleger rett og slett sier opp for å kunne få hvile etter en lang periode med mye overtid.

– De har ställt upp och ställt upp och ställt upp och tillslut gett upp. En del medlemmar har sagt till mig att de säger upp sig för att få en chans att vila så att de sen kan komma tillbaka. Så det här är ett rop på hjälp, säger hon till Aftonbladet.

Masseoppsigelsene fører til et tap av akkumulert erfaring som de nyansatte ikke kan erstatte. Det kan gå ut over pasientsikkerheten, mener fagforeningslederen.

Hon är oroad att det här kommer att påverka vården. Utsliten personal riskerar att göra misstag, som i värsta fall kan leda till att folk dör.

 

Les også:

Nødrop fra Stockholm: – Vi behöver hjälp, situationen er mycket allvarlig

 

 

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.