Mange av medarbeiderne ved svenske sykehjem har ikke svensk som morsmål. Dette skaper store problemer i kommunikasjonen med brukerne på sykehjemmene, ifølge en rapport fra den kommunale fagforeningen. Fagforeningen vil at de ansatte skal få lære seg svensk i arbeidstiden.

-Problemet är att alltför många tror att det är ett enkelt jobb att jobba inom vård och omsorg. Det är det inte. Utbildning krävs och goda kunskaper i svenska språket krävs. Och det är ju såklart arbetsgivarnas och politikernas ansvar. Så vi kräver ansvarstagande från dem, sier Kommunals leder Tobias Baudin.

Socialdemokraterna hadde som valgsak å styrke svenskkunnskapen i helse- og omsorgssektoren. Hvorfor har ikke det skjedd ennå? spør SVT.

-Ja, det kan man verkligen fundera på, sier socialminister Lena Hallengren (S).

-Jag kan ändå tycka att det borde vara rimligt som arbetsgivare att man ställer de kraven. Jag tycker det är helt grundläggande för att kunna erbjuda en god välfärd. Uppenbarligen klarar man inte av att ställa kraven och att utbilda i svenska. Så där är nånting som vi får titta vidare på hur vi kan stärka både kravet och också möjligheten att både lära sig utbildningen i sig och det svenska språket.

Sykehjemsbeboerne blir gladere og åpnere når det snakkes bedre svensk, sier en av de ansatte. Da kommer de ut fra rommene sine og spiser i dagligstuen sammen med oss, sier han.

SVT

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!