Sveriges statsminister Stefan Löfven og socialstyrelsens generaldirektør Olivia Wigzell på søndagens pressekonferanse. (Montasje)

Svenske myndigheter utarbeider regler for triage, en sortering av pasienter som brukes i krigs- og krisesituasjoner. I praksis innebærer det at noen blir etterlatt for å dø.

På den svenske regjeringens pressekonferanse søndag bekreftet Socialstyrelsens generaldirektør Olivia Wigzell at etaten innfører regler for triage, det vil si en sortering av pasienter etter skadegrad, skriver Nyheter Idag. Noen skal prioriteres, andre kan bli liggende uten behandling.

– Det innefattar prioriteringar som har en etisk dimension, absolut, svarte Wigzell på direkte spørsmål.

Sortering etter skadegrad

Triage er fransk og betyr sortering. Ifølge Store medisinske leksikon er triage «sortering av pasienter etter skadegrad i forbindelse med ulykker hvor mange er skadde». Artikkelforfatteren har ikke en gang tenkt på muligheten av en pandemi.

Sorteringen skal gjøre pasientbehandlingen mer effektiv når ressursene ikke strekker til. Ifølge Wikipedia oppstod triage under første verdenskrig da franske leger behandlet sårede soldater på slagmarken.

Triage brukes ikke bare i krig, hvor helsepersonell er tvunget til å sortere bort pasienter man antar har dårlige prognoser, men også i krisesituasjoner hvor det mangler materiell og ressurser.

Støtte for helsepersonell

Nå utarbeider svenske myndigheter regler for sortering av pasienter som skal være en støtte for helsepersonell som må ta vanskelige beslutninger.

Formålet er å konsentrere ressursene om de pasientene som har størst sjanse til å overleve.

– Det kommer krävas medicinska prioriteringar och här behövs ett nationellt beslutsstöd till professionerna och ansvariga inom regionerna. När det gäller rekommendationer om prioriteringar har en medicinsk expertgrupp arbetat i helgen för att möta behovet som framkommit från regionernas chefsläkare i förra veckan, sa Wigzell.

– Det handlar bland annat om stöd för akuta bedömningar och prioriteringar för triage och intensivvård, för att lyfta fram två av stöden.

Generaldirektøren minnet om at situasjonen er alvorlig og at helsevesenet, til tross for tydelige retningslinjer for triage, kommer til å måtte ta vanskelige valg når situasjonen forverres.

– Kan bli mycket svåra

Hun gikk ikke i detalj om prioriteringene, men bekreftet at det finnes en «etisk dimensjon».

– Det innefattar prioriteringar som har en etisk dimension, absolut. Det ska vara ett stöd för de professionerna i de prioriteringar som kommer att … kan komma att bli mycket svåra.

I hardt koronarammede Italia brukes triage daglig. Mengder av eldre og svake mennesker blir oppgitt, i praksis etterlatt for å dø, på grunn av mangel på personell og ressurser. Mange av dem ville under normale omstendigheter fått behandling.

Wigzell bekreftet også at tilgangen på adekvat medisinsk utstyr er meget begrenset i Sverige. Socialstyrelsen prøver å assistere sykehus og regioner med innkjøp av materiell helsepersonell trenger.

– Vi får mange signaler om at situasjonen er akutt, sa Wigzell på pressekonferansen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.