Vandaliseringen av statuen av Zlatan Ibrahimovic står som et bilde på at ingenting er varig i Sverige: Den ene dag helt, den andre en usling som bokstavelig talt rives ned fra pidestallen. Foto: Johan Nilsson/TT/Scanpix

Anslagsvis 200.000 mennesker har oppgitt falske adresser overfor myndighetene. Dermed er folkeregisteret ubrukelig.

Det er organisasjonen Hem & Hyra som har kartlagt den utstrakte bruken av falske adresser. Folk med en leiekontrakt kan selge adressen slik at det kan bo et par hundre på samme adresse. Hvis man legger til at bruken av flere identiteter er utbredt, er kaoset komplett.

Hem & Hyra er bladet til leieboerforeningen i Sverige. Det kommer nå også ut på arabisk. Hem & Hyra vil at nye innbyggere skal forstå hvordan det svenske systemet virker.

Men som det fremgår av artikkelen: Migranter som har brukt store summer og risikert livet, gjør det som tjener dem best, ikke Sverige. Det gjør at det vokser frem et annet system innenfor det svenske som myndighetene ikke har kontroll over.

Det er begynnelsen på tap av territoriell kontroll og myndighetsutøvelse. Myndighetene vet ikke lenger hva som foregår på svensk jord.

Hem & Hyra har kartlagt hur nyanlända bryter mot lagen för att ta sig fram i det system som blir allt svårare att överblicka för myndigheter. Där många tjänar pengar på de mest utsatta, och där frivilligorganisationer ersätter skattefinansierade hjälp- och kontrollinstanser.

Migranter forstår at det går an å lure det svenske systemet, og de utnytter uoversiktligheten og forvirringen. Systemet betaler jo ut pengene, bare visse formelle betingelser er oppfylt.

Hem & Hyra/Expressen dras mellom empatien for migrantene og lojaliteten til det svenske systemet. Det faller som regel ut til migrantenes fordel.

Tre brødre har kommet til Sverige på den harde måten: via smuglere som ikke bryr seg om menneskeliv. De er blitt testet til det ytterste og tar derfor ingen andre hensyn enn til hverandre. Denne erfaringen burde svenskene ta til seg. Migrantene kommer fra stammekulturer, og lojaliteten er til deres egne. «Sverige» er et fysisk sted, nasjonen betyr ikke noe.

Når sosialkuratoren i Västervik vil ha den 14-årige lillebroren dit, reagerer derfor storebror med raseri. De skal være sammen, og å lyve for myndighetene koster ingenting.

Behovet for å skaffe en adresse myndighetene godtar, utnytter mennesker som er i posisjon. Det er ikke småbeløp det er snakk om.

– Så då betalade jag 2 000 kronor i månaden för att kunna skriva oss tre på samma adress. Jag hittade den hos en bekant till min kompis, han hade ett hus. Han sade ”jag kan fixa tre adresser, inga problem”.

2000 kroner bare for å kunne låne en adresse. Det sier noe om etterspørselen.

Folkhemmet var regulert. Myndighetene visste hvor du bodde. Men slik er det ikke i Sverige nå, og myndighetene må selv ta ansvar.

Den voldsomme innvandringen har skapt en stor mangel på boliger. Når myndighetene bare fyller på, finner «markedet» sine egne løsninger, dvs. det er flere markeder: de åpne og de svarte. Når det eksisterer boligmangel, er det gode penger å tjene for dem som har noe å tilby.

Sosialdemokratiet har altså skapt en situasjon det ikke vil forholde seg til. Man later som.

Problemet är att bostadskrisen tvingar många att hyra svart. Den som står på kontraktet bor någon annanstans. Det får inte synas att du bor där i stället, för då kan kontraktet ryka.

Du får heller inte synas om du är inneboende hos någon som är beroende av bidrag. Bidraget försvinner om fler personer med inkomst skriver sig på adressen.

Resultat: du har någonstans att bo. Men du får inte ha din adress där. För att kunna folkbokföra dig måste du alltså fixa en extra adress – utöver den som du redan bor på.

Også i Oslo finner du blokker hvor postkassene er overklistret med mange navn, av gamle og nye beboere. Hvem bor der egentlig? Hvordan finner ambulanser eller postbud frem?

Problemene eskalerer. Det som er en enkel løsning på ett nivå, blir et mer komplekst problem på et høyere nivå når folk er kreative for å klare seg.

Hem & Hyra møter en migrant Y som har bodd tre år i Göteborg. Han leier en adresse til 1000 kr måneden. Da tar verten inn post og dekker opp for Y. Selv leier han en toroms som koster 5400 i måneden. Men han må betale det dobbelte. Han bruker etableringstilskuddet på 7000 kr måneden og jobber svart. I tillegg leier han ut. Det bor for tiden seks personer i toromsleiligheten. En slik overbooking er ikke leiegårdene skapt for. Det blir for stor belastning på vann og avløp. Men det er ikke migrantenes problem.

För att klara hyran har han i stället tagit in egna inneboende. Just nu bor sex personer i tvårumslägenheten. Det är trångt och bökigt. Alla betalar 2 000 kronor var, utom en som fortfarande lever på Migrationsverkets minimala dagpeng. Han slipper, har Y bestämt.

Trangboddheten sliter og skaper frustrasjon og en ubestemmelig «ilska» mot samfunnet. Migrantene har risikert livet for å komme til Sverige, men møter mange hindre, av den enkle grunn at Sverige har tatt inn for mange. Hverken samfunnet eller staten har kapasitet til å absorbere så mange mennesker.

Han är väl medveten om att upplägget strider mot lagen. När det kommer på tal blir han nästan upprörd.

– Jag vet! Men vad ska jag göra? Ingen myndighet kan hjälpa mig med lägenhet. Ska jag bo på gatan? Vart ska jag ta vägen?

Noen tjener store penger på «bristen». Det er som svartebørs under krig.

Y har många exempel på den osunda bostadsmarknaden. En kompis bor med tre andra i en lägenhet vars originalhyra är 5 000 kronor. De betalar 3 000 kronor, per person. Svart, så klart.

En annan kompis har kontrakt på tre lägenheter hos en kommunal hyresvärd. En för eget bruk, och två som olagligt hyrs ut till andra.

Et slikt system inviterer til korrupsjon blant offentlig ansatte og politikere. Når det står mye penger på spill, skal også journalister passe seg. Bare toppen av isfjellet er synlig.

De som eier leiligheter eller har leiekontrakter, kan gjøre store penger. De er ikke interessert i å si dem fra seg, av hensyn til en stat som ikke har orden i sakene.

Slik fungerer tillitssvikt i praksis: Folk slutter å ta hensyn til staten, og dermed også til samfunnet.

Det er mer enn bomber som ødelegger et samfunn.

En stat som ikke tar vare på seg selv, gjennomskues av migrantene. Hem & Hyra kommer i snakk med arabiske kvinner som spør: Hvorfor er det straffbart å leie en falsk adresse, men ikke å selge den?

Plötsligt vänder intervjusituationen: kvinnorna har frågor till oss. Varför är det brottsligt att skriva sig på fel adress men inte att sälja den? Varför förstör adressen möjligheterna att ta sig vidare och bli svensk?

– Jag vill göra rätt för mig men jag tvingas göra så här, säger en kvinna.

Kvinnene kommer fra samfunn med utbredt korrupsjon. De forstår at det er en grunn til at svensk lov ikke straffer dem som selger adresser. De forstår at Sverige begynner å ligne de samfunn de forlot.

Med denne «oppdagelsen» tar Sverige et stort skritt mot Midtøsten-tilstander. Prisen for å mangle selvrespekt og ikke forsvare seg, er høy.

Det trenger ikke være med kuler og krutt. Å la være å opprettholde loven påfører samfunnet den største skaden.

Hvor mange bor svart? Ingen vet. Man anslår:

Skatteverket, som sannolikt har bäst koll, uppskattar att ungefär 200 000 personer är felaktigt skrivna inom Sveriges gränser. Hälften har sin adress här, men bor i själva verket utomlands. Den andra halvan bor här, men saknar fast bostad eller vill leva dolt av andra skäl. Siffran är mycket osäker. Här döljer sig adresshandeln. Ingen kan svara på hur utbredd den är.

100.000 er registrert i Sverige, men bor utenlands. Det går en stri strøm av penger ut av den svenske statskassen, til utlandet. Det er skapt et system innenfor systemet, et parasittisk system som utnytter det til siste blodsdråpe, bokstavelig talt.

Aftonbladet fortalte om en mann som var skutt i Midtøsten og kom til sykehus i Stockholm. Der måtte benet amputeres. Man skytes i Midtøsten og drar til Sverige for behandling.

Med så store summer i spill tiltrekkes kriminelle som vet å sette tappingen i system:

240 av landets 290 kommuner rapporterar att de har brist på bostäder, enligt Boverkets årliga enkät. I de kommunerna bor i dag 94 procent av landets befolkning.

Störst är bristen på hyresrätter. Bara var sjätte bristkommun tror att de har hunnit bygga ikapp om tre år. Glappet är stort, och befolkningen växer. Utsatta grupper ställs mot varandra.

Hvorfor rane, utpresse eller smugle hvis man kan koble seg opp til den svenske statskassen?

Majoriteten som handlar med adresser är inga grova brottslingar. Men de göder ett system som utnyttjas hårt av organiserat kriminella. Fiffel med folkbokföringen ingår ofta i systematiska fuskupplägg som går ut på att lura välfärdssystemet på pengar. Det bekräftar Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd, när vi ringer upp.

– Jag ser tydligt hur frekvent förekommande det är, konstaterar han.

Sverige har et byråkrati og en sans for det formelle. Man har startet en undersøkelse i Seved, en bydel i Malmö, og går fra hus til hus: Hvem bor der?

Men når migranter har behov og de kriminelle forstår å lure systemet, er det ikke lett å finne ut av for myndigheter som fortsatt forholder seg til regler som er blitt ubrukelige.

Skatteverket bedömer att folkbokföringsbrotten ökar bland tyngre kriminella. Den organiserade brottsligheten är inte längre svart, utan grå – uppblandad med vit, laglig verksamhet.

Grenseløs naivitet tipper over i noe annet. Leder for etterretningen innen politiet avdeling Syd, Mats Karlsson, er forundret over at offentlige etater ikke har lov til å dele informasjon:

Svenska politiker är överlag för naiva, tycker Mats Karlsson på polisen. De ger inte myndigheterna rimliga förutsättningar att hålla jämna steg med adressfusket. Till exempel får inte Skatteverket dela information direkt mellan sina olika avdelningar, även om de misstänker fusk med folkbokföringen.

Det er vanskelig å finne noen rasjonell grunn til slik formalisme, som er en form for selvskading. Regler lever sine egne liv i Sverige. En del av problemet er at noen ser seg tjent med at systemet ikke er transparent.

Etter ti år og én million nye innbyggere kan man ikke fortsatt si at man bygger på tillit til dem som kommer.

Systemet bygger för mycket på att folk inte fifflar. Det är för många hål i väven. De är jättedriftiga, de här personerna. Vi måste tänka som dem, säger Mats Karlsson.

For mennesker som ønsker å gjøre en skikkelig jobb må disse betingelsene være demotiverende. Hvor lenge holder man ut? De fleste vil tilpasse seg at det ikke fungerer og prioritere stilling og lønn. Samfunnet går langsomt i oppløsning.

– Vi har upptäckt att folkbokföringen inte går att lita på längre. Den har blivit en postboxfunktion, konstaterar Anna Flink, kommunens chef för försörjningsstöd.

Skattepengar ska inte betala notan för ett svart skuggsamhälle där människor saknar rättigheter och kriminaliteten frodas.

Det svarte samfunnet tømmer det hvite. En dag er kassen tom. Når man snakker om Sveriges fremtid, er det dette som er scenariet: Staten klarer ikke lenger å opprettholde offentlige tjenester.

Det snakkes allerede om post-demokratiske tilstander. Da vil også lovlydige borgere bli kreative. Svenskene vil begynne å etterape innvandrerne. Staten vil miste enda mer kontroll og oversikt.

Et samfunn består i den grad borgerne er ærlige. Det koker ned til at navnet på postkassen og dørklokken stemmer med menneskene bak døren. All samfunnsplanlegging bygger på slike grunnleggende fakta.

Når også svenskene begynner å lete etter andre løsninger, vil Sverige gli over i andre «tilstander».

Siden 1. juli 2018 har det i Sverige vært straffbart å innlevere feilaktige opplysninger om hvor man bor.

Men:

I verkligheten har rättsväsendet fått ett omöjligt uppdrag. Folkbokföringsbrott är svåra att leda i bevis, om polisen inte råkar snubbla över dem i samband med annan brottslighet.

Vem var det egentligen som skrev under blanketten, eller satt vid tangentbordet när folkbokföringen ändrades på nätet? Och hur får man tag i personen – som är skriven på en adress där den inte finns? Polisen saknar spaningsresurser, och ärendena hamnar långt ner i prioriteringshögen.

Et samfunn forgår ikke med en voldsom eksplosjon, men med mange slike manøvrer som gradvis demonterer lov og orden. Orden er en forutsetning for lov. Sverige pleide å være jätteduktiga på orden. Nå sprer uordenen seg, og loven taper.

 

 

 

200 000 personer skrivna på falska adresser i Sverige

Document vil i fortsettelsen ha et spesielt øye på Sverige. Hvis du også mener at Sverige er viktig for Norge, så støtt oss.

Støtt Document

Norsk offentlighet trenger mer enn noensinne en alternativ mediekanal. Hvis du som leser vil ha tilgang til nyheter og analyser som forteller en annen historie, som ikke gjør deg schizofren, med sin blanding av historier uten intellektuell forståelse og sammenheng, skal du støtte Document.

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Det er mange måter du kan bidra på:

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Document.no Vipps org.nummer er 13629

 

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.