Dette er den typen egenskaper som blir stadig viktigere for svenske butikkmedarbeidere. Foto: Berit Roald / NTB.

Hverdagen for svenske butikker preges av stadig mer tyverier og trøbbel. For å håndtere dette, søkes nå kraftige mannfolk som medarbeidere.

Også når det gjelder mindre alvorlig kriminalitet er situasjonen i Sverige ferd med å komme ut av kontroll, i form av en endeløs rad av tyverier, trusler, hærverk og annet.

Ikke minst er dette noe butikkene, og da spesielt matvarebutikkene, sliter med. Det gjelder spesielt i såkalt «utsatte områder». Det gjør naturlig nok hverdagen krevende for alle som driver slik butikk, og må hanskes med denne kriminaliteten direkte.

Svensk politi er allerede sterkt overarbeidet og presset på ressurser, og i praksis er butikkene ofte overlatt til seg selv. Da kan det være en fordel om man har medarbeidere som er i stand til å takle slike situasjoner.

Ifølge Bulletin er dette nå noe stadig flere butikker tar konsekvensen av når det ansettes personale. Man ønsker seg folk som i realiteten også kan fungere som en salgs «ordensvakter»:

Allt fler anställda i matvarubutiker vittnar om att de förväntas agera som ordningsvakter i takt med att stölder och stök blir vanligare.

Avisen fortsetter:

I branschen talar man om en tydlig ökning av otryggheten i och runt omkring svenska livsmedelsbutiker de senaste fem åren.

– Stöket i butikerna i form av snattare och kunder som trakasserar personal har ökat. Det har varit en stadig tendens, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på fackförbundet Handels.

I enkelte tilfeller har det gått så langt at butikker har valgt å stenge. Man har ikke orket mer:

I Husby utanför Stockholm stängde handlarna sina butiker vid två tillfällen 2016 och 2017 för att protestera mot att det inte gjorts nog för att stoppa kriminaliteten i området.

Husby utenfor Stockholm er et av mange problemområder i  Sverige. Foto:  AFP Photo / Jonathan Nackstrand   

Det fortelles om et annet eksempel, fra Malmö:

Samma år kapade ett kriminellt gäng en livsmedelsbutik i centrala Malmö – som tidigare utsatts för utpressningsförsök – och drev den i ett dygn innan polisen ingrep. Två år senare uppmärksammade en Icahandlare i Västerås att han fått sin butik nedklottrad med en prislista för droger. Utanför affären ska minderåriga pojkar ha sålt droger under en längre tid.

De konkrete utfordringene i hverdagen beskrives lik:

Det kan handla om att behöva konfrontera personer som är drogpåverkade, och där det finns en rädsla för att de kan vara beväpnade, säger Fritjof Carlsson-Brandt, pressekreterare på Handels.

Derfor ønsker man seg nå en viss type ansatte:

Förra året pratade han med ett tiotal handlare som uppgav att de  (…)  vil välja killar framför tjejer när de anställer, och gärna då de som är lite större.

– Man vill ha någon som är stor och stark i butiken hela tiden, just för att det då är lättare att hantera människor som beter sig illa. Jag vet andra butiker där man tycker det är en fördel om den som jobbar är barn till en polis. Man får lite extra uppmärksamhet, säger han.

Alternativt kunne det vært ansatt egne vakter, men det blir gjerne for dyrt:

Att anlita ordningsvakter är för många inte ett alternativ. Omkring en tredjedel av livsmedelsbutikerna har redan problem med lönsamheten.

Den forfallspregede utviklingen er også noe vanlige kunder merker:

Runt en del butiker uppfattas miljön som så otrygg att vissa kunder undviker dem kvällstid. Ofta handlar det om medelklassfamiljer som väljer att handla på nätet istället.

I denne sammenhengen er Sverige helt unikt i Norden:

Den svenska utvecklingen sticker ut i Norden, menar Pär Bygdeson, som har regelbunden kontakt med kollegor i Norge, Finland och Danmark. Där är situationen inte jämförbar med den svenska, skriver Bulletin.

Inntil videre kan det derfor ansettes kvinnelig personale «uten store muskler»  både i Rema, Prix, Coop Mega, Meny, Kiwi, Spar, Joker og alle de andre her i Norge.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.