Det er akutt mangel på blod i Västra Götaland i det vestlige Sverige, som inkluderer Göteborg. Regionen har oppfordret sine sykehus til å prioritere akutthjelp – og være restriktive med planlagte operasjoner.

«Akuttoperasjoner og alvorlig syke pasienter vil bli prioritert. Operasjonene som avlyses gjelder relativt friske personer som trenger operasjon før eller siden, men akkurat nå er det ikke tida», uttaler Anna-Karin Norrman, avdelingsleder for transfusjonsmedisin.

Alle registrerte blodgivere oppfordres nå til å gi blod. Situasjonen beskrives som kritisk.

Tradisjonelt er det færre som gir blod om sommeren, ikke minst fordi det etter mange utenlandsreiser er en måneds utsettelsesperiode hvor man ikke kan gi blod. I år har etterspørselen også vært større enn vanlig, rapporterer SVT.

Kanalen sier ikke noe om hvorfor etterspørselen etter blod er så høy nå. Det er derimot ikke første gang at dette problemet har oppstått.

I 2019 led sykehusene i Göteborg også av akutt blodmangel. Da ble det opplyst at den store etterspørselen etter blod delvis var forårsaket av mange knivstikkinger og mye voldskriminalitet.

Blodmangel i Gøteborg etter mange kniv­stikkinger

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.