Margit Steinholt, som er spesialist på kvinnesykdommer, mener helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols marsjordre til helseforetakene vil føre til nedprioritering av kvinnehelse.

– Det kommer ikke mer penger. Man skal bare omfordele penger innad i foretakene. Det vil ikke gi noe mer penger til fødselsomsorgen, sier Steinholt til Dagsavisen.

Hun reagerer sterkt på sykehustalen til Kjerkol i går, der hun ba sykehusene se på finansieringen av fødselsomsorgen.

– Det er bare juks og bedrag, raser Steinholt.

I dag får fødeavdelinger penger etter hvor mange fødsler de har, gjennom såkalt innsatsstyrt finansiering (ISF). I dette systemet har kompliserte fødsler med inngrep, som eksempelvis keisersnitt, mer inntekt enn fødsler uten inngrep.

Steinholt reagerer på at det ikke blir mer midler, men heller bare omfordelinger.

Kjerkol uttalte på sin side at hun ønsker at foretakene skal se på hvordan de kan belønne «de gode fødselsforløpene» mer.

– Men hva er det? Er ikke «gode fødsler» det at mor og barn har det bra? Regnes gode fødsler som de enkle, normale fødslene? Hva med hun som har komplikasjoner, som har strevd i mange år med å bli gravid, og ender opp med akutt keisersnitt – der et vanvittig team har stått bak, for å sørge for at hun er trygg. Er ikke det en god fødsel? Jeg blir forbannet, sier Steinholt, og legger til:

– Begrepet «god fødsel», det ville jeg ha utfordret henne på og gjerne tatt en debatt med henne om.

Gynekologen sier eldre kvinner kan ha utfordringer som vil bli nedprioritert, knyttet til inkontinens eller livmorproblemer, siden det ikke er livstruende sykdommer.

– Kroniske tilstander til eldre mennesker blir nedprioritert når Kjerkol sier det blir mindre penger, men man må prioritere bedre innad, forklarer Steinholt.

– Man burde ikke ha ISF på fødselsomsorg, sier hun, og kaller det en katastrofe for norske sykehus.

Steinholt tar til orde for en rammefinansiert løsning.

– Ved rammefinansiering kan sykehuset selv prioritere mer fritt ut fra behov i befolkningen. Da vet sykehuset hva man har å rutte med for kommende år. Nå blir rundt halvparten av inntektene en slags lotto fordi det ikke er sikkert at sammensetninga av pasienter blir slik man tror når budsjettet legges, avslutter hun.

 

Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.