Etter 4. mars i år er det ikke lenger mulig å føde på ABC-klinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS). Reaksjonene er sterke fra både fagfolk og politikere.

De ansatte fikk beskjeden på et møte med klinikkledelsen tirsdag morgen. Samtlige ansatte var imot nedleggelsen. Tillitsvalgt og jordmor Kristin Bøhn er fortvilet.

– En desperat handling, sier Bøhn til Aftenposten.

Klinikken har vært i drift i 25 år, og er landets mest kjente fødested for medikamentfrie fødsler. Grunnen til at klinikken nå stenges er at OUS skal spare penger.

Anne Hauan Helle er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Kvinneklinikken.

– Trist for de ansatte og en tragedie for de fødende, sier Helle.

Ledelsen ved OUS peker på færre fødsler og mangel på jordmødre for å forklare beslutningen.

– Med 1100 færre fødsler det siste året og mangel på jordmødre må vi bruke fagfolkene våre på færre fødestuer, opplyser Miriam Nyberg, leder av Fødeavdelingen ved OUS.

– Selv om fødselstallet er fallende, er kompleksiteten i fødepopulasjonen i Norge økende, blant annet ved at flere fødsler må igangsettes.

Siden ABC-enheten er spesialisert på en selektert gruppe av friske fødende blir færre fødende rammet, mener Nyberg.

Hvorfor man opplever økning i komplekse fødsler samtidig som fødslene faller kraftig forklares ikke.

– Galskap

Flere politikere reagerer kraftig på nedleggelsen, blant annet Aina Stenersen (Frp), bystyremedlem i Oslo.

– Det er med stort sinne at vi ser at ABC- klinikken skal legges ned. Dette er et stort tap for de fødende, familiene og de ansatte på klinikken.

– Dette er i strid med politiske føringer fra bystyre om å prioritere fødselsomsorg i Oslo. Vi ser gang på gang at spesialiserte tiltak legges ned i spesialisthelsetjenesten.

Anne Lindbo, Høyres ordførerkandidat i Oslo, mener helseministeren Ingvild Kjerkol (Ap) mangler respekt for kvinners egne ønsker.

– Kvinner må få føde på den måten de selv ønsker. Jeg synes det er utrolig synd at mange nå mister et så viktig og trygt tilbud. Det er alvorlig.

KrF-leder Olaug Bollestad kaller nedleggelsen galskap.

– Under behandlingen av en rekke barselforslag i fjor ga Stortinget klar beskjed til helseministeren om at ABC-klinikken skal videreføres og styrkes i nye OUS. Da er det tragisk at den nå stenges, sier hun til NTB.

Marit Kristine Vea i Oslo Venstre sier til NTB at flere jordmødre varslet at de nå slutter.

– Dermed mister OUS noen av sine mest erfarne jordmødre, og kvinner mister muligheten til å velge en naturlig fødsel. Det blir også færre jordmødre totalt sett som kan ta seg av fødende på Norges største fødeavdeling, sier hun.

Både Stenersen og Vea ber helseminister Kjerkol komme på banen.

Les også:

Norsk helsevesen vakler: En lenge varslet katastrofe

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.