De siste ukene har det norske folk fått se hvordan tilstanden til den kommunale eldreomsorgen er.

For selv om det finnes mange tusen sykepleiere og helsefagarbeidere rundt om i landet som gjør en god jobb, kan ikke dét være fokus.

Fokuset må selvsagt ligge hos de eldre som bor hjemme alene, får knapt med mat og utilstrekkelig hjelp til medisiner og pleie, slik NRK kunne avsløre i Brennpunkt.

Men ord som «sjokkerende», «skandale» og «uakseptabelt», hyppig brukt av kommentatorer og samfunnsdebattanter landet rundt, ser ikke ut til å ha noen innvirkning på Ingvild Kjerkol.

Med uttalelser som «hver enkelt av oss må gjøre mer for å planlegge for alderdommen», plasserer ministeren seg i et rødbrunt hjørne som det vil bli vanskelig å komme ut av.

Hun har egenhendig sådd tvil om sosialdemokratiets evne og bærekraft til å ta vare på de svakeste.

Omsorgen for de eldste og skrøpeligste blant oss må være en hjørnestein i enhver regjering, uansett politisk farge og ståsted.

De eldre har lenge blitt oversett i Norge, og det er snakk om et regelrett svik fra alle stortingspartier gjennom flere tiår.

Men Kjerkol topper det hele.

Bollestad langer ut mot helseministeren: – Dette går på liv og helse løs

Det er et faktum at eldreomsorgen i Norge i altfor mange tilfeller er uverdig og respektløs. Det har heller ikke blitt bedre under Arbeiderpartiet, som liker å si at de er de svakestes beskytter.

Det har blitt verre.

Underregulering av pensjoner er det som har stått i hodet på politikerne, mens de har sendt penger ut av landet i hopetalls milliarder til formål som Norge ikke burde ha blandet seg borti.

Det er noe som er råttent. Noe som virkelig stinker.

Man skal ikke sette svake grupper opp mot hverandre, får vi høre. Men det er et ubestridelig faktum at de eldre og syke er de svakeste, og skal ha prioritet foran asylsøkere, spesielt dem som ikke engang oppholder seg lovlig her i landet.

Når Kjerkol i tillegg ga sykehusene et stramt budsjett, og ga dem i oppdrag å vurdere hvilke behandlingstilbud som kan kuttes, uten å informere Stortinget om hvilke konsekvenser den stramme økonomien ville få for sykehusene, så bør begeret ha rent over.

Ingvild Kjerkol bør først skamme seg og deretter gå av. Om hun ikke gjør dette frivillig, er det statsminister Jonas Gahr Støres plikt å avsette henne.

Selv om ansvaret ligger hos mange politikere, må det statueres et eksempel først. Deretter bør hele Stortinget komme sammen, og gjennom et stort, bredt politisk forlik må det legges til rette og prioriteres for at staten og kommunene i samarbeid kan ta de grep som er nødvendige for å sikre en verdig eldreomsorg i Norge.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.