Nesten halvparten av medlemmene i Vestvågøy Arbeiderparti har meldt seg ut av partiet etter helseministerens håndtering av sykehussaken i Lofoten. Også i nabokommunene skal flere ha meldt seg ut av Ap i protest.

Ifølge tidligere lokallagsleder Elisabeth Holand har hver enkelt selv har fått ansvar for å melde seg ut. Det har ikke blitt gjort i fellesskap, sier Holand til Avisa Lofoten.

På lørdag vedtok et enstemmig medlemsmøte å melde seg ut i protest mot håndteringen av sykehussaken. Det innebærer at hele styret og kommunestyregruppa meldte seg ut.

– Det var rundt 20 personer på medlemsmøtet. Mange hadde kanskje ikke ventet så mange deltagende. Det sier noe om den frustrasjonen som er.

Partikontoret til Ap sentralt ønsker ikke å kommentere utmeldelsene.

– Arbeiderpartiet sentralt gir ikke tall på inn- og utmeldinger i de ulike lokallagene. Vi gir kun ut det endelige medlemstallet hvert år, antall medlemmer som er registrert pr 31.12, sier partisekretær Kjersti Stenseng i en uttalelse.

Document har tidligere omtalt hvordan det koker rundt ykehussaken i Lofoten, og Arbeiderpartiet sentralt får smake på lokalt sinne innad partiet etter at det ble kjent at Helse nord jobbet med kuttplaner for sykehusene i Nord-Norge.

En arbeidsgruppe har foreslått å gå fra to til ett akuttsykehus på Helgeland, degradere Lofoten sykehus til et distriktsmedisinsk senter og fjerne akuttilbudet på Narvik sykehus.

Vestvågøy lokallag melder seg ut av Arbeiderpartiet i protest

Planene til Helse Nord innebærer blant annet et kutt på 198 årsverk, ifølge beregninger fra arbeidsgruppe 1. På sykehuset er det i overkant av 300 ansatte i dag.

Sykehuskampen har skapt stortt engasjement i Lofoten. Nylig arrangerte russen et protesttog hvor mer enn 1500 skal ha deltatt. Det har også blitt samlet inn store pengesummer til arbeidet mot nedleggelse.

Flere personer i nabokommunene Flakstad og Vågan har også meldt seg ut av Ap. Det nøyaktige antallet er derimot foreløpig ikke kjent.

Lokallaget i Vestvågøy har ikke hatt diskusjoner ennå om veien videre etter bruddet med Arbeiderpartiet.

– Vi har ikke hatt tid til å samle oss ennå. Det er kommunestyremøte neste uke. Gruppa samles før den tid, sier Holand.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.