FrP-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug holder pressekonferanse etter sentralstyrets eksklusjon av Oslo FrPs leder Geir Ugland Jacobsen den 15. desember 2020. Foto: Berit Roald / NTB.

I Vestvågøy kommune i Lofoten har fire av Fremskrittspartiets fem medlemmer av kommunestyret forlatt partiet, melder Lofotposten.

Rekken av utmeldelser begynte med Vestvågøy FrPs leder Jim Andreassen allerede i forrige uke. Han fikk følge av Odd Eskil Andersen, som er blitt innvalgt fire ganger i Vestvågøy kommunestyre.

Connie Jobsen forlater Frp, og fortsetter som uavhengig representant i kommunestyret, opplyser Andreassen. I en sms til Lofotposten bekrefter også Kent Åge Johansen at han har meldt seg ut. Dermed er Pål Krüger eneste partimedlem blant de fem som ble valgt inn i kommunestyret i fjor.

For alle de fire utmeldte er bakgrunnen partiledelsens håndtering av striden rundt Oslo FrP og eksklusjonen av Geir Ugland Jacobsen, som har tatt til orde for en kursendring i mer nasjonalkonservativ retning til irritasjon for partiets liberalistfløy, som dominerer i ledelsen og partiapparatet.

Leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug har kontant avvist en slik dreining av partiet. I et intervju med VG sa Listhaug at ordet nasjonalkonservativ ga henne assosiasjoner til nasjonalsosialisme (nazisme). Siv Jensen har sagt at Frp er et liberalistisk folkeparti, og at de som er uenig kan finne seg et annet parti.

Jim Andreassen sier at Jensens og Listhaugs uttalelser har vært medvirkende til at han har mistet tilliten til såvel partilederen som sentralstyret i FrP.

Jensen er tidligere blitt advart om misnøyen i Vestvågøy FrP, forteller han, og bekrefter med det at grunnplanet i partiet er splittet i det strategiske stridsspørsmålet som Ugland Jacobsen har reist.

FrP sentralt har ikke villet gi noen kommentar til Lofotposten.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.