Geir Ugland Jacobsen. Foto: Fredrik Hagen/Scanpix

Leder av Oslo fylkeslag, Geir Ugland Jacobsen, er ekskludet fra FrP. Det melder Aftenposten. Ifølge avisen skal fylkeslaget legges ned. Det betyr at FrP står ribbet tilbake i Norges to største byer. Laget i Bergen er allerede lagt ned. Carl I. Hagen sier til NRK at han er sjokkert over beslutningen.

– Eg er sjokkert og skjønner ingenting. Eg ser fram til å få litt forklaringar, og det får eg ikkje i kveld, seier Hagen på telefon, før han må legge på. Hagen seier han ikkje kjem til å kommentere saka ytterlegare i kveld, seier han.

Det var sentralstyret som tirsdag ettermiddag vedtok å eskludere Ugland Jacobsen. Ugland Jacobsen har kommet med noen utspill som har falt Siv Jensen tungt for brystet. Han tilhører fløyen som ønsker å ta partiet i en nasjonalkonservativ retning. Slike fløyer er det ikke plass til i partiet. De får «finne seg noe annet å gjøre», sier partilederen.

Også Christian Tybring-Gjedde reagerer sterkt på eksklusjonen:

Målløs og sjokkert. Slik beskriver Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sin reaksjon på at Oslo Frp settes under administrasjon.

– Jeg er sjokkert, målløs og lei meg. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Frp-politikeren understreker at det «selvsagt gjelder hele prosessen partiet har igangsatt mot Oslo Frp».

Ugland Jacobsen kan anke avgjørelsen inn for landsstyret innen to uker.

Sentralstyret i Frp har bestemt seg å sette Oslo Frp under administrasjon, med et såkalt interimsstyre.

– Oslo Frp har blitt et problem for mange i partiet. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra tillitsvalgte og folkevalgte over hele landet og reaksjoner fra velgere som er bekymret for utviklingen i Oslo. Derfor tar vi nå tak i dette, sa partileder Siv Jensen (Frp) da hun møtte pressen etter et sentralstyremøte tirsdag ettermiddag.

Men ledelsen tillater ikke at fylkeslaget legges ned og nedsetter et interimstyre:

Interimsstyret vil bestå av: Ketil Solvik-Olsen, Per-Willy Amundsen, Peter N. Myhre, Jon Georg Dale og Kari Kjønaas Kjos.

Oslo er satt under administrasjon.

Siv Jensen gjør et stort nummer av at det har kommet mange reaksjoner rundt om i landet på «utviklingen i Oslo».  Sylvi Listhaug står last og brast med Jensen.

– Ugland Jacobsen har gjentatte gonger skadd omdømmet til partiet, våre medlemmer og tillitsvalde. Frp trenger tillitsvalde som bidrar positivt til å bygge partiet. Fylkesleiaren i Oslo har hatt ein rekke overtramp, seier nestleiar Sylvi Listhaug på ein pressekonferanse.

Det er reell politisk uenighet i FrP som ledelsen gjør til et spørsmål om Ugland Jacobsens karakter. Siv Jensen har sagt hun ikke vil ha noe med Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene å gjøre, til tross for at mange oppfatter at FrP er del av samme strømning. Det gjenstår å se hva velgerne mener. Hvis ledelsen nå hugger av forbindelsen til denne høyredreiningen og erklærer nasjonalkonservatisme som uønsket, kan Ugland Jacobsen få følge av flere.

Også innen Senterpartiet er det lignende strømninger og ledelsen tyr ikke til eksklusjoner av den grunn. Det smaker av gamle dager hvor man ikke tålte uenighet.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.