Ni av ti Ap-velgere har forlatt partiet i Lofotens største kommune på en partimåling som er gjennomført etter at forslaget til sykehusstruktur ble lagt fram.

Bare to partier er mindre enn Arbeiderpartiet på målingen i Lofotens mest folkerike kommune, Vestvågøy med 11.500 innbyggere, viser målingen InFact har laget for Lofotposten.

Bakgrunnen er striden om prosessen til Helse Nord, som truer innbyggernes tilgang til sykehus.

Styret, kommunestyregruppa og flere Ap-medlemmer har meldt seg ut i protest mot Ap sentralt. Nå følger velgerne etter.

43 medlemmer har meldt seg ut av Vestvågøy Ap

Nå viser ei fersk meningsmåling utført av InFact for Lofotposten i Vågan og Vestvågøy at velgerne også i svært stort omfang har forlatt partiet de stemte på for bare drøye to måneder siden.

Resultatene i de to største lofotkommunene er dramatiske for partiet.

Verst er situasjonen i Vestvågøy kommune.

Norgesdemokratene får bedre oppslutning enn Ap på meningsmålingen. Ap faller med 17,8 prosentpoeng fra valget i september. Ap fikk en oppslutning i valget for to måneder siden på 20 prosent.

Håndteringa av sykehus-saken fra ledelsen i Arbeiderpartiet har ført til sterke protester mot Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol – og krav om avklaringer fra regjeringa rundt akuttberedskapen i Lofoten.

Det er særlig Høyre og Frp som trekker velgere fra Ap, men også SV opplever kraftig vekst.

Senterpartiet går også litt tilbake, men ikke like kraftig som regjeringspartner Ap.

Stor nedgang også i Vågan

Også i nabokommunen Vågan mister Ap støtte, og får en oppslutning på kun 8,4 prosent. Det betyr at de har mistet over halvparten av velgerne, etter en nedgang på 9,5 prosentpoeng siden september.

Høyre får en oppslutning på 36,4 prosent, og øker mest.

– Helt ekstraordinært

Daglig leder Lars Helander i InFact karakteriserer resultatene i målinga som ekstreme, og hverken han eller kollega Mads Olsen har sett noe lignende.

– Det er masse ulike type saker i landet av ulik karakter. Men vi har ikke sett en så stor bevegelse i velgermassen som her. Det er helt ekstraordinært, sier Helander.

Meningsmålingen har også undersøkt om innbyggerne i de to kommunene har tillit til Helse Nord og de nye sykehusplanene.

Kun 3,5 prosent svarer ja, mens skepsisen er over 90 prosent i både Vestvågøy og Vågan.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.