Fremskrittspartiet skiller seg ut med størst endring i en ny meningsmåling. Partiet klatrer til 18,8 prosent, opp 3,5 prosentpoeng.

Det er InFact som har gjennomført meningsmålingen på vegne av Nettavisen. FrP vokser med 3,5 prosentpoeng.

– Det store sjokket er at FrP går fram 3,5 prosentpoeng, fra 15,3 til 18,8. Så høyt har vi aldri målt FrP i disse målingene. FrP har bra driv, spesielt blant unge – og unge menn. Velle & co. fanger opp noe. Det kan handle om utenforskap, skole, jenter, systemet sett i lys av mannsutvalgets rapport, sier daglig leder Lars Helander i InFact til Nettavisen.

Et valg med lignende tall ville gitt FrP 36 mandater. FrP-leder Sylvi Listhaug er fornøyd.

– Det er hyggelige tall, som viser at stadig flere vil ha FrPs løsninger, som gir folk mer frihet og trygghet, sier Listhaug til Nettavisen.

Som Document har vært inne på flere ganger den siste tiden, er det de unge som beveger seg mot høyresiden. FrP har ifølge målingen mer enn dobbelt så stor støtte som Ap i aldersgruppen 18–29 år. Høyre er også dobbelt så store som Ap blant de unge.

FrP sliter fortsatt i Oslo, hvor MDG merkelig nok oppnår relativt stor oppslutning til tross for sine prestasjoner i byrådet.

Samtidig er det verdt å merke seg den lave oppslutningen Ap oppnår helt nord i Norge, noe som trolig kan forklares med fadesen rundt sykehusene blant annet i Lofoten, og de omstridte planene om å elektrifisere Melkøya.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen minner dog om at slike målinger har relativt store feilmarginer.

– FrP gjør det sterkere her enn i andre målinger, og det kan hende de er målt noe for høyt, sier Marthinsen.

– Det er interessant at Høyre, Ap og FrP er omtrent jevnstore på målingen. Det tyder på økende fragmentering. Tallene viser et borgerlig flertall. Flertallet er avhengig av både FrP, Høyre, Venstre og KrF. Men det er vanskelig å se for seg en firepartiregjering.

Marthinsen, som ikke er i slekt med undertegnede skribent, mener at den utbredte misnøyen med den sittende regjeringen kan være forklaringen på veksten til FrP.

– FrP er det klareste opposisjonspartiet på Stortinget. Det betyr nok en del. Høyre fremstår litt tammere i en del velgeres øyne. Og Høyre taper nå velgere direkte til FrP.

Samtidig har INP, som tidligere har stjålet stemmer fra FrP, omtrent begått politisk selvmord med interne konflikter som endte i partiets splittelse.

Konklusjonen til Marthinsen er at FrP kan ha et potensial opp mot 25–30 prosent i dagens velgermasse. Listhaug har store mål.

– Jeg kan love at FrP vil fortsette å jobbe knallhardt for at Støre-regjeringen skal bort neste år. Vårt mål er å bli så store som mulig, slik at vi sikrer mest mulig gjennomslag for å senke skatter og avgifter og trygge befolkningen, sier Listhaug.

Det neste stortingsvalget ligger dog langt unna. 8. september avholdes valget, uten poststemmer og med krav om ID, slik det sømmer seg for et land som fortsatt hevder å være et demokrati.

Det er vel lite sannsynlig at Jonas Gahr Støre i ren panikk vil stille både Listhaug og Erna Solberg for retten.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.