Stortingsrepresentant Marian Hussain (SV) varslet i Politisk kvarter at partiet tirsdag vil fremme et forslag for Stortinget om bemanningsnorm for eldreomsorgen. Fagforbundet går imot forslaget, som de mener vil kunne bli en tvangstrøye for lokale virksomheter. De vil heller ha flere ansatte.

– Helsepersonell sier at det ikke er nok folk på jobb, at de må gjøre oppgaver som ikke er helsepersonelloppgaver, og at det laget som skal være rundt dem, har blitt tynnere og tynnere gjennom årene, sier helsepolitisk talsperson Marian Hussein i SV til Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Hun er opptatt av at normen ikke bare skal gjelde dem som utfører pleieoppgaver, men også andre støttefunksjoner ved sykehjemmene.

– Vi vil utrede og foreslå en bemanningsnorm slik at også de andre yrkesgruppene som før var en naturlig del av et sykehjem, enten det er aktivitør eller renholdspersonell, ikke bare skal være en fragmentert del som kommer inn én gang i uka eller et par timer, men kan bli bedre planlagt inn i driften, sier hun.

SV har tatt til orde for en bemanningsnorm på sykehjemmene flere ganger tidligere, uten å oppnå tilstrekkelig politisk støtte. Hussein vil nå ikke stå inne for normen SV foreslo i 2003 om én pleier per bruker. Forslaget blir formelt fremmet for Stortinget tirsdag. (NTB)

Flere ansatte

Fagforbundets representant i dagens sending, Iren Luther, går imot forslaget.

– Intensjonen er nok god, men jeg synes det er partene lokalt som skal bestemme hvem og hva slags kompetanse de til enhver tid skal ha på jobb, og ikke at man sentralt skal sitte og styre, fordi de har ikke den lokale kunnskapen, sier leder Iren Luther for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

En uke etter at NRK viste Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» midt i januar, kom lederen i Fagforbundet, Mette Nord, med krav om flere ansatte.

Del to av NRK-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» viser systematiske mangler i eldreomsorgen. – Løsningen på dette er hele og faste stillinger, og at vi får til en bedre oppgavedeling blant ansatte i helsevesenet, sier Fagforbundets leder, Mette Nord. (Fagforbundet)

Politisk kvarter, mandag 30. januar (NRK)

Fagforbundet med klare krav etter NRK-dokumentar (Fagforbundet)

 

Les også:

Eldreomsorg svikter i alle ledd i koronaens tid

Eldre vansmekter mens fremmede inntrengere prioriteres

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.