– Vi må erkjenne at vi må fase ut fossile energikilder for å redde klimaet på jordkloden, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Klassekampen. Forbundets kamp mot olje- og gassindustrien vil garantert skape strid og splid på LO-kongressen som starter 30. mai.

Fagforbundet, som er det største forbundet i LO med nærmere 400.000 medlemmer, har fremmet en rekke forslag til å endre LOs klimapolitikk, så langt uten å vinne frem.

De store industriforbundene i LO, Fellesforbundet og Industri Energi, er motstandere av forsøk på å fase ut eller begrense olje- og gassproduksjonen. I innstillingen fra LO-sekretariatet på forslagene til LO-kongressen har de fått gjennomslag, og både Fagforbundets og andre forbunds forslag som vil legge bånd på oljesektoren, har blitt innstilt avvist.

Den tidligere helsefagarbeideren og arbeiderpartipolitikeren Mette Nord (59) har vært leder av Fagforbundet i ni år, og gir seg ikke så lett.

– Jeg regner med at alle forslagene vil bli reist. Så har vi redaksjonskomiteer, jeg regner med vi kan finne gode løsninger. I så store spørsmål er det viktig å få en mest mulig samlet kongress, sier hun til Klassekampen.

Kraftkrevende

Nord tror det skal være mulig å få til et kompromiss på LO-kongressen. Det kan bli en kraftkrevende affære:

– Ser du noen mulige kompromisser mellom deres ståsted og industriforbundene?

– Vi må bruke kompetansen til verftsindustrien og dreie ressursene vi har til rådighet. Vi får et arbeidskraftproblem om vi skal kjøre på for fullt med olje og gass, samtidig som det er fullt fokus på fornybar energi. Vi må få opp tempoet på ny fornybar energi. Her kan de ferske tiltakene fra regjeringen på havvind gi insentiver. All ny grønn industri som er i støpeskjea, er enormt kraftkrevende industri. Derfor må vi få opp volumet på fornybar kraft.

– Så du mener utbygging av fornybar energi kan avbøte nedtrapping av olje og gass?

– Ja. Hele poenget med oljeskattepakka var å beholde kompetansemiljøene i sektoren. Skal man ha like stort fokus på begge deler, er jeg bekymret for at vi ikke har nok arbeidskraft, og at denne typen kontrakter kan gå til utlandet.

Kostbare klimaendringer

Forbundslederen sier til Klassekampen at de har mange medlemmer som har merket klimaendringene.

– Vi har medlemmer som jobber i nødetater, som kjenner på kroppen at klimaet endrer seg, med våtere, villere, varmere og tørrere vær. De ser hvilke menneskelige tap, hvilke naturødeleggelser og samfunnsmessige tap det gir. Det er krevende arbeidssituasjoner, og ganske risikofylt.

Det har også en økonomisk side, påpeker Nord.

– For å kompensere risikoen må det brukes mye penger, for å ha en beredskap for å fange vann på avveier eller stanse skogbranner og rydde opp etter leirras. Det kreves mye offentlige ressurser.

Tar oljekampen (Klassekampen – bak mur)

Les også:

NHO går solnedgangen i møte

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.