LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på LO-kongressen onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I en tale til LO-kongressen avviste Støre tanker om å fjerne kraftkablene til Europa. Han vil at Norge fortsatt skal levere strøm til andre land, og mener høye strømpriser her hjemme vil reduseres med fornybar kraft.

Svaret på strømkrisen er ikke å kutte utenlandskabler, advarer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), ifølge NTB-Johan Falnes.

Støre er enig i at de høye strømprisene er et problem, men han er samtidig opptatt av å ivareta interessene til andre europeiske land:

– At strømprisene vi har nå, ikke er bærekraftige, er ingen uenig i. Men at svaret på utfordringen er å kutte kabler eller si opp avtalene våre med et Europa i energikrise, det er jeg uenig i, sa Støre.

– Det vil i sin tur ramme Norge og norsk industri, advarte han, uten å gå nærmere inn på hvordan dette skulle skje.

Opphetet debatt på kongressen

En gruppering kalt Industriaksjonen i LO , med Fellesforbundets Atle Tranøy som en av frontfigurene, har skapt bølger på kongressen. Deres krav er en helt annen politisk styring over kraften enn i dag.

De ønsker rett og slett å prioritere behovet for energi i norsk næringsliv og norske husholdninger, fremfor at Norge skal bidra til å dekke andre lands energibehov.

Blant forslagene som er lagt på bordet på kongressen, er derfor krav om begrensning i krafteksporten og utmelding av Norge fra EUs energibyrå Acer.

Støre påpeker for sin del at regjeringen har lovt at det ikke skal bygges nye utenlandsforbindelser i denne stortingsperioden.

– Men vi skal heller ikke kutte kabler, sa han.

Støre vil at energieksporten fra Norge bare fortsetter, selv om den fører til store problemer her i landet.

Statsministeren viste til at Norge har hatt kraftforbindelser til andre land helt siden 60-årene.

– Det siste året har vært ekstraordinært. Men la oss ikke tape av syne de siste tiårene der vårt energisystem har sikret oss lave strømpriser og høye inntekter til fellesskapet, sa Støre.

– De kablene bidrar til god utnyttelse av både våre egne vannkraftressurser og kraftproduksjonen i Europa, fastholdt han.

Vil se på vannmagasinene

I stedet for kabelkutt ser Støre for seg et sett med grep for å få bedre kontroll over strømprisene.

Statsministeren framhever utbygging av mer fornybar kraft som det viktigste.

– Slik det er nå, så styrer Norge mot et kraftunderskudd. Vi må ha vedtak som gjør at vi kan få mer fornybar kraft. Det er det overordnede spørsmålet. Og så kan det være behov for å gjøre justeringer i vårt kraftsystem som sikrer rimelig kraft til både folk og industri, sier Støre til NTB.

Han ser også for seg tiltak for å utbedre nettkapasitet og sirkulasjon av kraft i Norge. I tillegg hevder han det kan  bli nødvendig med nye grep for å sikre forsvarlig fylling av vannmagasinene.

– Der kan det være behov for å gjøre justeringer i reguleringene for å ivareta dette.

Han berører ikke hvordan fornybar energi skal kunne bidra til lavere strømpriser, selv om vindkraft på land og til havs per i dag er forbundet med produksjonskostnader langt utoverdagens vannkraft.

Når et marked tilføres varer og tjenester som er svært dyre å produsere, er det alminnelig anerkjent i økonomien at prisene til forbrukerne stiger, og ikke synker.

Uvisst utfall

Hvor LO lander i saken, blir ikke klart før voteringen på fredag. Der skal LOs nye handlingsprogram vedtas.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil ikke forskuttere utfallet.

– Men det som er viktig for oss, er at vi har stabil krafttilgang framover, og ikke minst at vi har stabile priser, både til husholdningene og ikke minst til industrien vår framover, sier hun til NTB.

Hun håper samtidig at regjeringens energikommisjon – der LOs egen energiekspert Are Tomasgard er med – vil komme med gode løsninger.

Men uten at medlemmene konkret er spurt om de støtter dette, er LO også en del av klimabevegelsen:

– Det vi vet, er at vi kommer til å trenge mye mer kraft framover hvis vi skal nå klimamålene våre, avslutter hun.

Les også: 

Bjørn Lomborg: Dagens klima­politikk er farligere enn klima­endringene

 

Endelig! Nå er den her, bestill i dag: 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også: 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.