Norge er verdensmester i bistand. Ikke bare målt etter bruttonasjonalinntekten (BNI), men også per innbygger, hvor de er landet som gir mest i hele verden. Men våre egne eldre blir ikke tatt godt vare på.

Det gjør NRKs dokumentar som NRKs Brennpunkt: Omsorg bak lukkede dører enda mer opprivende.

– Tall som teller, skrev Norad i fjor

Norad legger fram nye bistandstall og forteller at Norge ga rekordhøy helsebistand til verden i 2021 – hele 40,1 milliarder. Beløpet er det høyeste i absolutte tall noensinne, og en økning på 600 millioner fra 2020.

– Det er ingen tvil om at Norge spiller en sentral rolle i internasjonalt utviklingsarbeid, spesielt innen global helse. Langvarig norsk støtte til store internasjonale vaksineorganisasjoner har vist seg å være enormt viktig, ikke bare for de fattige landene, men også for oss selv og hele verden, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Solhjell har rett i én ting: Det er ingen tvil om at Norge spiller en sentral rolle i internasjonalt utviklingsarbeid. Er det noe rart folkene med pengesekken smiler stolt på bildet som pryder rapporten for bistandstall i 2021?

– Tallene viser også at vi har en evne til å snu oss rundt og omprioritere i møte med nye kriser, legger Solhjell til.

Hva om Solhjell hadde snakket om deres evne til å prioritere eldreomsorgen i Norge med samme entusiasme? For at den er i krise, er det ingen tvil om – en krise som har vart i mange år – noe vi viser lenger nede på siden.

Foto: Skjermdump, Norad

En skammelig og uverdig eldreomsorg

NRKs Brennpunkt: Omsorg bak lukkede dører er vanskelig å komme seg igjennom.

For en gangs skyld har NRK gjort gravende journalistikk, men det er for sent. Statskanalen og andre medier har i tiår gitt nordmenn nyheter om de virkelige samfunnsproblemene i små doser. Dokumentarer som dette vokser ikke på trær, dessverre. For slike dokumentarer kunne ha gjort en forskjell. Kanskje det hadde ført til at politikere hadde tatt fatt i et problem som er en skam for Norge.

Det var nettopp dét eldreombud Bente Lund Jacobsen skrev i en kronikk: En skammelig og uverdig eldreomsorg.

– Den eldreomsorgen som mange opplever i dag, er en skam for Norge. De møtes av avslag på avslag. Våre eldre fortjener bedre, skriver hun etter NRKs dokumentar:

– Syke, slitne, redde og ensomme. Manglende stell, mat, medisinering og oppfølging. Det er hverdagen for enkelte syke eldre som tvinges til å bo hjemme i mangel av sykehjemsplass, kommer det frem i NRKs dokumentar «Omsorg bak lukkede dører». Er det virkelig slik vi skal behandle våre eldre?

Listhaug raser mot statens «menings­løse utgifter» til klima, bistand, kultur og NRK

Syke, slitne, redde og ensomme

Vi møter Sverre, som er 96 år gammel og tar medisiner for depresjon. For noen år siden flyttet hans kone Johanna på sykehjem. Hun har demens. Han savner henne, de har vært sammen i 70 år. Han kan ikke forstå at de må skilles de siste ukene de har å leve.

Johannas største ønske er at de kan få leve sammen igjen.

Da han søkte om å få flytte sammen med henne, fikk han avslag. Fem ganger. I dokumentaren ser vi en scene hvor datteren åpner et brev fra kommunen. De har fått avslag for femte gang, står det, med kaldt byråkratisk språk. Det er hjerteskjærende å se.

– De drar det ut, og regner med at jeg ikke lever mer, sier Sverre. Så er de ferdige med det.

– Generasjonen som vi skulle ha båret på gullstol, som har bygget opp landet etter krigen, sier datteren og gråter.

– Og så skal de bli behandlet sånn. Det er bare sårt. Jeg kan ikke si noe annet. Det er bare vondt.

Til slutt får Sverre plass på samme sykehjem som kona, men ikke på samme rom. Hun er på lukket demensavdeling. De ser hverandre toppen to ganger i uken.
Sverre trodde de skulle bo på samme rom. Men det nytter ikke. Han synes ikke det er rett, men sier at han ikke kan gjøre noe med det. Sverre har resignert.

– Det er de høye herrer som rår, sier han.

Foto: Skjermdump NRK

Kari ønsker at de kunne kutta av benet hennes

Kari er redd og føler seg veldig utrygg. Hun har falt i leiligheten sin flere ganger. Hun tenker på det hele tiden; tenker og tenker. Kari har et sår på benet som ikke vil gro, og det siste året har hun vært innlagt på sykehus tre ganger. Familien har søkt om sykehjemsplass, men svaret fra byrådet er nei. De mener det er forsvarlig at hun bor hjemme, med hjemmetjeneste og dagsenter.

De har klagd på avslaget på sykehjemsplass og gått til statsforvalteren, som er siste klagemulighet.

Hun har trygghetsalarm, men føler seg ikke trygg: Plutselig ligger hun der. Hun er glad for at hun lever, for hun elsker å være sammen med sine barn og barnebarn.

Sønnene til Kari fatter ikke at det skal være sånn i vårt velferdssamfunn.

– At man skal være nødt til, som oss i godt voksen aldre, å kjempe for at moren vår skal få en rettmessig plass på et sykehjem.

Smerter og såret på benet som ikke gror har hun hatt lenge, sier Kari. Det er så mye bråk med dette benet. Hun ønsker at de kunne ta det bort. Like under kneet. Det har hun tenkt lenge på nå.

Skjermdump: NRK

Lilly får ikke mat og medisinering

Lilly er 90 år og har demens. Hun bor i en kommunal bolig på 37 kvadrat. Soverommet er overfylt med klær. Hun sover på sofaen. Det er hennes hverdag. I fire år har datteren prøvd å få henne på sykehjem, men får avslag. Hun står i kø for en omsorgsbolig som ikke er bygget. Datteren har opplevd mange ganger at Lilly ikke har fått mat, medisinering og oppfølging med dusjing og diverse.

Dette bevises ved hjelp av et skjult kamera som NRK har satt opp. På 16 dager har hun besøk av 21 forskjellige pleiere. Det skaper ingen relasjon for en med demens, og Lilly er redd. Flere pleiere er på telefonen mesteparten av tiden, noen med uforståelig språk. Mange kommer for sent, de tilbyr henne ikke mat, og passer ikke på at hun tar medisin. Hun er ekstremt underernært.

Mange kjefter tilbake hvis Lilly klager. Mange av opptakene viser en redd og forvirret dame som gråter, vet ikke hva hun har gjort minuttet før, prøver å ringe med stavekontrollen etter hjelp midt på natten og lever et skammelig og uverdig liv i et av verdens rikeste land.

Lilly har en automatisk boks hvor medisinene kommer ut tre ganger om dagen. Hun er veldig opptatt av at de skal tas til riktig tid, men forstår ikke hvordan den brukes. En kveld surrer hun rundt hele natten fordi hun ikke får tatt medisinen sin.

En maskin kan ikke erstatte et menneske, og den kan ikke brukes istedenfor omsorg og empati. Men ser vi pleien hun får fra hjemmetjenesten, er den like ubrukelig som automatboksen hun har fått tildelt for sine medisiner.

Foto: Skjermdump NRK

Mens de eldre led, økte norsk bistand

I 2021 utgjorde norsk bistand 0,93 prosent av bruttonasjonalinntekt (BNI), og ifølge Norad nådde de ikke opp mot det uttalte politiske målet om én prosent av BNI. Men det hadde mer å gjøre med Norges BNI i 2021, særlig som følge av høye olje- og gasspriser, som ble mye høyere enn det man forventet da det opprinnelige bistandsbudsjettet for 2021 ble utarbeidet og vedtatt.

Som i tidligere år var Norge godt over FN-målet om å bruke 0,7 prosent av BNI til bistandsformål, mens gjennomsnittet for medlemslandene ligger på om lag 0,3 prosent.

Ser vi på bistandstall per capita, eller i forhold til folketallet, setter Norge verdensrekord, som vist i grafen under. Med tanke på hvordan politikere forvalter Norges land, er det en stor skandale – egentlig er det kriminelt.

Største givere av humanitær bistand på verdensbasis i 2022 per Statista, som er basert i Tyskland.

I tillegg melker staten nordmenn for skattepenger mer enn de fleste land i verden, mens de forsømmer sine innbyggere og hver bidige offentlige institusjon som skal gjøre livet lettere for landets innbyggere. Eldreomsorgen er et godt eksempel, og som eldreombud Jacobsen skriver: En skam for Norge.

Episode 2 i Brennpunkt-dokumentaren, «Borte bra?», er enda mer sjokkerende. Det kan hende at Sverre, Lilly, og Kari er heldige og kommer på et av sykehjemmene som tar seg av de eldre på en verdig måte. Men hvis de blir plassert på institusjonene vist i dokumentaren, er hjemme kanskje best?

Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det

NRK unnlot å ta med nåtidens politikeres løfter om en bedre eldreomsorg. Men egentlig er det unødvendig, for som i 1989 og gjennom årene siden er det bare tomme ord.

Foto: Skjermdump NRK

Foto: Skjermdump NRK

Foto: Skjermdump NRK

Foto: Skjermdump NRK

Foto: Skjermdump NRK

Foto: Skjermdump NRK

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.