Valgkampen har pågått i lang tid i våre medier. De blå har i lengre tid møtt en formidabel motstander; et allestedsværende trehodet rødt troll. De tre hodene tilhører Ap, fagbevegelsen og media. Denne trehodete alliansen er aggressiv, dens fremtreden derimot er oftest avslappende, smilende og gemyttlig. Det faller så lett å smile når man strykes med hårene.

I Adresseavisen mandag har journalist og tidligere vararepresentant for SV på Stortinget, Harry Tiller signert artikkelen «Lover flere pleiere og bedre omsorg», en betalingsartikkel, men hvor man kan se en smilende Ap-ordfører – uten å betale.

Artikkelen er et aldeles fortreffelig eksempel på den trehodete alliansen, og den hadde passet bedre i Aps skrytealbum enn i den fjerde statsmakts regionale organ. Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap) får uhemmet glorifisere Aps eldreomsorg, uten å bli stilt ett eneste kritisk spørsmål fra journalisten.

Harry Tiller kunne spurt litt om forholdene for to år tilbake da det ble slått full alarm om eldreomsorgen i Trondheim
Man konstaterte den gang at eldreomsorgen ikke akkurat skinte i Trondheim kommune.

Under Rita Ottervik er det blitt avdekket mer enn 26 000 brudd på arbeidsmiljø i helse- og velferdsområdet i kommunen. Det gikk så langt at Arbeidstilsynet politianmeldte Trondheim kommune for de grove bruddene på Arbeidsmiljøloven i helse- og omsorgstjenesten.

Man fant også alvorlige brudd på rutiner for medisinhåndtering, mange eksempler på ulovlig tvang i eldreomsorgen og for dårlig opplæring av helsepersonell. Nå stiller Rita Ottervik til valg for en fjerde periode, og journalister og fagbevegelse heier fra sidelinjen.

Historien om en 81 år gammel kvinne som flyttet inn på sykehjem og som hverken fikk stell eller pleie som forventet, ble politikerne i Trondheim uvel av. Men SV-journalisten lar de ubehagelige sannheter ligge. Ingen kritiske spørsmål stilles til Makta, i stedet gis Ap-ordføreren i valgåret muligheten til fritt å briljere over eldreomsorgen i byen hun har administrert de 12 siste årene. Ordfører Ottervik presenterer en lang skryteliste og konkluderer

-Det har skjedd en revolusjon innen eldreomsorgen, nå skal vi videre, sier Ottervik.

Istedenfor de kritiske spørsmål, slipper Fagforbundets Mette Nord til. Hennes politiske ståsted er det ingen tvil om. Hun lar ikke anledningen gå fra seg når hun kan kritisere Israel eller den blå regjeringen i sin faste spalte i Fagbladet. Israel fikk gjennomgå under siste Gaza-krig der Mette Nord med overskriften «Stopp lidelsene i Gaza» (nr 8, 2014) demoniserte jødene og Israel på det groveste.

Palestinske bønder hindres både i å utvikle jordbruket og i å eksportere varene. Målet er at landbruket skal dø sakte men sikkert, så de kan overta. Krigen må stoppes umiddelbart, blokaden av Gaza oppheves og muren rives.

Fagforbundet støtter ikke Hamas, men det rettferdiggjør ikke slaktingen av sivile palestinere.

I Fagbladets siste nummer (nr 6, 2015) er det Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) som får gjennomgå. Kritikken er rettet mot den nye Arbeidsmiljøloven. Det nevnes selvsagt ikke med ett ord at det også finnes arbeidstakere som er glade for den nye Arbeidsmiljøloven. Mette Nord ønsker ikke noe fokus på det faktum at arbeidstakere har meldt seg ut av Fagforbundet fordi de som voksne mennesker selv ønsker å bestemme når de skal jobbe.

Mette Nord er trollets tredje hode. Et hode hvis intensjon er å dytte Rita Ottervik opp og frem til en fjerde periode som Trondheims Ap-ordfører.

Mette Nord, leder i Fagforbundet, er svært tilfreds med det som er gjort, og det som skal gjøres innen eldreomsorgen i Trondheim.

-Vi samarbeider veldig godt med den politiske ledelsen her i byen. Trondheim går foran og viser at det er mulig å tenke offensivt på å øke bemanning og kompetanse, selv om overføringene fra staten går ned. I Fagforbundet er vi svært tilfreds med samarbeidet som den politiske ledelsen inviterer oss til, sier Nord.

Det er å anta at fagbevegelsen også er svært tilfreds med Adresseavisens artikkel. En artikkel som på en utmerket måte illustrerer hvordan det røde trollets tre hoder samsnakker i kampen mot de blå.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂