Sakset/Fra hofta

Den 14. august får Trondheims ordfører Rita Ottervik (AP) ny politisk rådgiver. Ordførerens nye rådgiver er Venke Aarethun.  Å utnevne Aaretun som politisk rådgiver er et kontroversielt valg fordi Aarethun i mange år har vært en politisk aktivist. Hun er tidligere leder av Palestinakomiteen og har i årevis engasjert seg sterkt, ensidig og ukritisk på palestinernes side i Midtøsten-konflikten.

Utnevnelsen av Aarethun ble annonsert lokalt. Først på lokalradioen NRK Trøndelag tirsdag 30. juli. Samme kveld ble utnevnelsen gjentatt i de lokale TV-nyhetene og dagen etter kunne Adresseavisen bringe nyheten. Det var ingen kritikk av utnevnelsen hverken i NRK eller i Adresseavisen – ikke at det var forventet.

At utnevnelsen fikk relativ brei omtale i lokale medier er i grunnen en god nyhet. Denne breie omtalen er tross alt en stripe av lys i et trøndersk mørke som spenner seg fra Palestinakomiteen, via Adresseavisen og NTNU og over til de røde politiske myndigheter i byen. Vi er mange som med oppgitthet har registrert dette dunkle samarbeidet. Det vitner om en viss selvinnsikt fra disse aktørene at de er opptatt av å få nyutnevnelsen ut til folket. Da slipper de nemlig kritikk i ettertid om forsøk på fortielse.

Jeg har aldri før registrert at ordførerens rådgivere er blitt offentliggjort med slik intensitet som i tilfellet Aarethun. Jeg har faktisk aldri tidligere hørt at nye rådgivere på ordførerens kontor er blitt omtalt i media. Jeg visste ikke engang hvem som er nåværende politiske rådgiver for trondheimsordføreren. Og hva kan være bedre tidspunkt for publisering enn den første uka med skikkelig godvær i juli? Et strålende vær gjorde nok regntrøtte trøndere mer interessert i uteliv enn nye ordfører-rådgivere.

Venke Aarethun har vært svært aktiv i å sikre at trondhjemske skattekroner finner vegen til palestinerne og Ramallah. Trondheim har vennskapsbyer både på Vestbredden (Ramallah) og i Israel (Petach Tikva). Petach Tikva hadde vært Trondheims vennskapsby i nær 30 år da bystyret den 19. februar 2004 vedtok at Ramallah også skulle være vennskapsby. Dette vedtaket ble imidlertid gjort under én forutsetning. Forutsetningen var et like aktivt vennskapsbysamarbeid overfor den israelske byen Petach Tikva. Forutsetningen ble brutt umiddelbart. Det tok imidlertid syv år før forutsetningen ble brutt ved et nytt politisk vedtak. Den 27. januar 2011 vedtok byens rødgrønne bystyre at Ramallah skal ha høyere prioritet enn Petach Tikva som vennskapsby. Dette vedtaket ble antakeligvis gjort fordi det ble murret fra visse kretser på grasrota om pengebruken til Ramallah kontra til Petach Tikva. I perioden 2005-2010 fikk Ramallah og prosjekter relatert til vennskapsbysamarbeidet Ramallah-Trondheim til sammen 2 369 000 kroner. I samme periode bevilget Trondheim bystyre 496 210 kroner til Petach Tikva. Venke Aarethun har i alle år vært den store pådriveren i vennskapssamarbeidet Trondheim-Ramallah. Stipendier, kulturutvekslinger, reiser og arrangementer kan alle i stor grad følges tilbake til denne kvinnens arbeid.

I et portrettintervju med Venke Aarethun i Ukeadressa 4. mai i år var det et helsides bilde av henne med palestinaskjerfet rundt halsen. I 2010 stilte ordfører Rita Ottervik offentlig på torvet i Trondheim med samme skjerf. Mon tro om ikke Venke Aarethun var Otterviks kleskonsulent den dagen?  Ordføreren ble presentert som palestinavenn og fremholdt at hun ønsket økonomisk boikott av Israel. Venke Aarethun hadde tydeligvis nådd fram med andre råd enn klestips til ordføreren. For året 2009 fikk Aarethun Trondheim kommunes kulturpris. Prisen ble tildelt henne for kulturarbeid mot Ramallah. Og hvem overrakte prisen? Ordfører Rita Ottervik! Og nå har Aarethun fått en ny «pris» av ordføreren. Ja, det må nesten karakteriseres som en pris når en palestina-aktivist klarer å klatre opp til å utnevnes som politisk rådgiver for ordføreren i Norges tredje største by.

Aarethun har en lang merittliste hva gjelder å ære terrorister eller selv bli æret sammen med dem. I 2002 reiste hun som en del av et helseteam ned til Midtøsten. To av de tre andre som reiste var Mads Gilbert og Erik Fosse. Invitasjonen kom fra Røde Halvmåne der Aarethuns nære venn Fathi (Yassir Arafats bror) var mangeårig leder. I 2007 reiste hun til Midtøsten for å overrekke norsk kunst til terrororganisasjonen Hizbollah, og den 3. mars i år fikk Aarethun diplom og medalje i Ramal­lah som syn­lige bevis på at hun er til­delt The Pale­sti­nian Hono­rary Citizen­ship. En æresbevisning hun deler med terrorister og kaldblodige mordere.

Jeg tror Aarethun er en god kvinne, men som ikke evner å forstå det budskap hun sender ut ved sine handlinger.  Det er sterkt beklagelig at en lokalpolitiker og ordfører fra AP kan ønske seg en rådgiver som er mest kjent fra Palestinakomiteen og for politisk aktivisme. Konflikten som Aarethun har engasjert seg i er en svært betent konflikt, og den har egentlig ingenting med Trondheim og lokalpolitikken her å gjøre. Hvorfor er det ingen lokale medier som retter et kritisk søkelys mot denne utnevnelsen, eller mot pengebevilgningene til Ramallah? Det er et stygt tegn i tiden at Makta slipper unna granskinger og ubehagelige spørsmål – selv på en solskinnsdag i juli.

 

http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article8016941.ece

http://www.firda.no/nyhende/kultur/article2825703.ece

http://www.aftenbladet.no/nyheter/utenriks/Helseteam-til-Palestina–Venter-et-nytt-Beirut-2725405.html