Sakset/Fra hofta

Venke Aarethun – mangeårig palestina-aktivist boende i Trondheim – mottok 3. mars diplom og medalje i Ramallah som synlige bevis på at hun er tildelt The Palestinian Honorary Citizenship. Mahmoud Abbas var selv forhindret fra å dele ut prisen, som isteden ble delt ut av visepresident Hussein al Araj. Adresseavisen skrev mandag 4. mars om utnevnelsen av Aarethun som æresborger av Palestina og opplyser i den forbindelse at kun én person har fått denne utmerkelsen før Venke Aarethun. Kun én? Adresseavisen skrev ikke engang hvem denne ene var.  Jeg trodde for øvrig at man ikke kunne bli æresborger av et land som aldri har eksistert og som ikke finnes, bortsett fra som et kontroversielt vedtak som observatørstat uten stemmerett i FN.

Minst to personer har fått denne prisen før Venke Aarethun. To menn, henholdsvis fra Libanon og Jordan, begge terrorister, har tidligere fått prisen. Samir Kuntar (Libanon) og Sultan Al-Ajaluni (Jordan).

MIDEAST-CONFLICT-ISRAEL-LEBANON-PRISONERS-HEZBOLLAH
Foto: Den libanesiske regjeringen tok fri for å ta imot Samir Kuntar da han kom til Libanon etter å ha blitt sluppet fri av Israel i 2008. Hizbollah-delegasjonen sto klar.

Hvem er disse to som deler æresbevisningen med Venke Aarethun? I 1979 drepte Samir Kuntar Danny Haran og hans fire år gamle datter, Einat. Kona Smadar Haran gjemte seg på loftet sammen med deres to år gamle datter Yael. De hørte terroristene romsterte nedenunder for å finne dem. Av redsel for å bli oppdaget kvalte Smadar datteren. I Washington Post i 2003 beskrev hun hva som skjedde. Tre år senere, i Time Magazine, forteller Smadar Haran sin forferdelige og brutale historie på nytt i artikkelen «A Mother`s Anguish Renewed».

Smadar Haran

Smadar Haran sa at dette var mord av en utenkelig brutalitet. Det hadde vært en fredelig sabbat som hun, ektemannen og de to døtrene, Einat (4) og Yael (2), hadde tilbrakt på stranden. Samme kveld rundt midnatt endret alt seg. Da stormet de to terroristene inn i Harans hus og tok Danny og 4-årige Einat ned til stranden, hvor begge brutalt ble myrdet. Ifølge øyenvitner ble faren skutt først. Deretter brukte Samir Kuntar et gevær til å smadre den lille jentas hode mot en stein til hun døde. Smadar Haran klarte å gjemme seg for terroristene sammen med sin 2-årige datter Yael. Mens de lå i skjul, tenkte Smadar på skjebnefellesskapet med sin egen mor, som engang hadde klart å unnslippe nazistene ved å gjemme seg.

Assad and Samir Kuntar

I november 2008 fikk Samir Kuntar Syrias høyeste utmerkelse fra president Bashar al Assad, og i 2009 ble Kuntar æret av Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Interessant kan det også være å få med seg at Samir Kuntar er på listen over personer som nektes innreisetillatelse til Storbritannia. Denne mannen er det Venke Aarethun deler sin ære med …

Disse fakta om Samir Kuntar setter Aarethuns æresborgerskap i et svært negativt lys. Var det denne kunnskap som fikk Adresseavisen og andre aviser, som Bergens Tidende, til ikke å skrive noe om tidligere æresborgere av Palestina?

Venke Aarethun er sikkert en hyggelig dame med de beste hensikter for sitt engasjement for palestinernes sak. Det er bare så synd at verken hun eller Adresseavisen forstår den sammenheng hun blir tolket inn i. Aarethun deler sitt «æresborgerskap» med brutale terrorister. Dette er ille for Aarethun, det er ille for lille Trondheim i lille Norge. Men verst er dette for sannhet og rett.

Jeg ønsker Venke Aarethun lykke til i arbeidet blant sivile palestinere. Men ingen nordmenn må dele æresbevisninger med hensynsløse terrorister! Og aldri igjen vil vi se Aarethun eller andre brukt i terrorens og ondskapens tjeneste!

 

http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article7194339.ece

http://likud.nl/2006/03/murderers-awarded-honorary-palestinian-citizenship/

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1218760,00.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Samir_Kuntar