Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) går hardt ut mot påstandene om at hun har funnet opp informanter i masteroppgaven sin.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har de seneste dager vært  under sterkt press, etter at de ble fremsatt påstander om at også hun har jukset med sin masteroppgave.

Nå svarer hun med å gå til angrep på sine anklagere, og hun bruker tøffe ord og uttrykk:

– Det har vært absurd å forholde seg til påstander om informanter som ikke finnes, sier Kjerkol til Dagbladet.

I helgen kom det fram at Kjerkols masteroppgave fra 2021 har flere tekstlikheter med andre akademiske oppgaver. Selv har helseministeren sagt at hun ikke har kopiert noe.

Men søndag kveld svarte hun at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.

NTB melder om saken.

En av de sterkeste påstandene har vært at hun og medstudenten ikke har intervjuet de fire informantene hun mener å ha brukt, noe blant annet VG har omtalt.

Førsteamanuensis Thomas Laudal ved Universitetet i Stavanger har lest masteroppgaven og gått ut med støtte til Kjerkol, ettersom han mener det ikke kvalifiserer som alvorlig plagiat.

Laudal har selv bakgrunn i Arbeiderpartiet, opplyser NTB. Han sto på partiets liste i Stavanger i 2007 og 2011.

Kjerkol setter uansett pris på støtten:

– Jeg er glad for at noen faktisk leser hele oppgaven på 121 sider. Jeg står inne for oppgaven vår, og det er godt å se at dataanalysen vår oppfattes som solid og godt forklart, sier Kjerkol.

Til Adresseavisen sier Laudal at det til sammen dreier seg om «rundt 1 prosent plagiat», og at det ikke ville hatt noen innvirkning om han skulle gitt karakter som sensor.

– Kjerkols oppgave er god og handler om en problemstilling som står på egne bein og står trygt på egne data. Det er helt åpenbart etter å lest oppgaven. Likeledes er det åpenbart at to setninger om informanter er kopiert, men de tar ikke vekk noe fra slutningene og resultatene som hun har fått fram i oppgaven, sier han.

Det er uklart hva som videre vil skje i denne saken. Kjerkols utspill mandag vitner ikke om noen umiddelbare planer om å fratre stillingen som statsråd, slik undervisningsminister Sandra Borch (Sp) gjorde før helgen.

Les også: 

Ap-politiker: – Kjerkol må gå om hun blir tatt for fusk

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.