Tidligere statsråd Sandra Borch (36) har kommet ut av tenkeboksen og gitt nominasjonskomiteen i Senterpartiet beskjed om at hun stiller til gjenvalg i neste års stortingsvalg.

– Jeg har tenkt lenge. Det har vært heftige måneder etter at jeg gikk av, noe som førte til en dupp i motivasjonen. Jeg har kjent på at det kan være en utakknemlig jobb å være politiker. Jeg har brukt tid på å kjenne etter om jeg fortsatt er motivert for å drive med politikk – og det er jeg, sier Borch til Nordlys.

Borch mener det er behov for henne som talerør for Nord-Norge.

– Jeg tror vi trenger tydelige politikere til å snakke om viktige saker for Nord-Norge, enten det handler om arbeidsplasser, styrking av Forsvaret, distriktspolitikk, eller hvordan vi kan bygge opp Tromsø som Nord-Norges viktigste by. Vi ser jo også utfordringer rundt Helse Nord – ting som kommer til å bli viktige politiske tema fremover. Det vil jeg være en del av, sier hun.

Borch mistet i mars mastergraden fra Universitetet i Tromsø etter at det i januar ble avdekket omfattende plagiat i masteroppgaven hennes fra 2014, hvor det ble funnet hele 20 prosent tekstlikhet med andre oppgaver og tekster.

Sandra Borchs master annullert

Borch innrømmer ikke bevisst juksing, men mener at det dreier seg om slurv.

– Det er ikke noe unnskyldning, men jeg skrev masteroppgaven min da jeg var leder i Senterungdommen. Og jeg burde sikkert brukt mer tid på den enn jeg gjorde, sier hun.

Men i motsetning til regjeringskollega Ingvild Kjerkol (Ap) så skjønte Borch at det eneste rette å gjøre etter at jukset ble oppdaget, var å gå av som statsråd.

– Jeg kunne sikkert valgt å stå i det og klage på vedtaket, i og med at det er tolv år siden og det var en helt annen praksis da, men jeg mener det ville hatt en for stor kostnad. Jeg har gjort feil, tok konsekvensen av det og valgte å gå av bare timer etter jeg hadde fått dette forelagt av media. Det mener jeg var helt rett, særlig med tanke på regjeringen og ikke minst eget parti. Det å stritte imot og måtte gå flere måneder etterpå, når du er dratt gjennom søla, det var ikke noe jeg ønsket for verken meg selv eller partiet, sier Sp-toppen.

Nå gleder hun seg til å få bedre tid som hun har tenkt å bruke til å skrive ny masteroppgave. Borch ble nemlig ikke utestengt av UiT.

– Jeg får langt flere frihelger og mer tid til å skrive nå. Jeg har jo 4,5 år godkjent fra jusstudiet, så det er jo bare den lille masteroppgaven som står igjen. Jeg har egentlig tenkt å bruke sommeren på å skrive den nå, avslutter Borch.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.