Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Sylvi Listhaug (FrP) under NRKs debatt i Arendal. Foto: Heiko Junge / NTB 

Partilederdebatten i Arendal ble ikke minst preget av FrP-leder Listhaugs råkjør mot Sp-leder Vedum. Hun kalte Vedums innsats en skam.

Det nærmer seg valg, og torsdagens debatt ble en temmelig hissig batalje mellom partier og partiledere som kjemper med nebb og klør for sine posisjoner i lokalpolitikken de neste fire år.

FrP-leder Sylvi Listhaug var blant dem som satte farge på debatten. Det var åpenbart at hun hadde sitt sikte innstilt mot misfornøyde Sp-velgere, som det i følge meningsmålingene nå er svært mange av rundt om i landet.

NTB melder om saken.

Gang på gang gikk Listhaug til angrep på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Ikke bare refset hun Senterpartiets politikk, hun tok også et oppgjør med Vedums egen innsats i regjeringen.

Hun brukte til dels usedvanlig harde ord om finansministeren:

– Jeg synes det er en skam at du har skuffet velgerne dine, medlemmene dine. Hele det norske folk, sa Listhaug.

Mener Vedum har brutt løfter

De to partilederne duellerte mot hverandre om distriktspolitikk. Listhaug forsøkte å pirke der det gjør vondt for Vedum, med klar hentydning til partiets fallende oppslutning på meningsmålingene.

– Du gjør det motsatte av det du lovte, og derfor er folk sinte på deg, Trygve, fyrte hun av, og hevdet at folk flest hadde det bedre da Frp satt ved makten.

Støre alene om å tro Norge når klimamålene

Statsminister Støres såkalte klimapolitikk fremstår for mange mer og mer underlig, i og med at den nå ikke støttes av andre enn ham selv.

Nettopp klimapolitikk var et av hovedtemaene torsdag kveld, og kom naturlig nok inn på den svært omstridte elektrifiseringen av Melkøya.

Da partilederne ble spurt om de tror Norge vil nå klimamålene innen 2030, var det kun statsminister Jonas Gahr Støre som rakk opp hånden.

Litt stusslig, bemerket programleder Fredrik Solvang. Det vil mange oppfatte som uvanlig syrlige ord mot en Arbeiderparti-statsminister fra det tradisjonelt Ap-servile NRK.

Regjeringen ble kraftig utfordret fra de andre partiene i dette spørsmålet. Elektrifisering vil tømme Nord-Norge for strøm, og kan bidra til å forlenge olje- og gassalderen, lød argumentene.

Norge har forpliktet seg til å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030.

Men de andre partilederne nølte da de ble spurt om Norge er på vei til å nå målet.

Den eneste som var i nærheten av en viss, lunken støtte til Støres vyer, var oppsiktsvekkende nok Høyre-leder Erna Solberg.

– Er vi på god vei? Nei. Tror jeg at vi vil klare det? Ja, svarte imidlertid Erna Solberg, selv om hun ikke rakk hånden i været sammen med Støre.

Debatt om tillit: Høyre måtte ta det meste av støyten 

Spørsmål om tillit til politikere var også sentralt i debatten.

Her har nå venstreorienterte medier som VG og det såkalte Dagens Næringsliv klart å avspore hele tillitsspørsmålet, så det nå plutselig handler om Høyre, etter måneder med den ene avsløringen etter den andre om diverse kokelimonke i blant annet Arbeiderpartiet og Rødt.

DN skrev torsdag at Høyre-folk skal ha spilt inn lister med folk som kunne være mulige kandidater i statlige styrer. Saken kan få en oppfølging i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Det er hva mange kaller en god, gammeldags drittpakke i valgkampinnspurten.

Solberg avviste kontant at hun har gitt styreverv til personer kun på bakgrunn at de var medlem i Høyre.

Etter hvert kom debatten også inn på sommerens skandaler i Ap og Rødt, men NRK fikk skapt inntrykket av at Høyre er partiet velgerne må være mistenksomme overfor nå rett før valget.

Det er som vanlig delte meninger om hvem som vant debatten.

VG kåret oppskriftsmessig Støre til vinner, hvilket mange vil mene var avgjort på forhånd. En del vil hevde at Støre knapt trengte å møte opp for å «vinne» i den Ap-lojale redaktør Hanne Skartveits øyne. Støre: Terningkast 6.

Mer oppsiktsvekkende er det for mange at VG ser seg nødt til å gi Sylvi Listhaug terningkast 5.

Les også: 

Listhaug vil ha folkeavstemning om elektrifisering av Melkøya

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.