Jonas Gahr Støre (Ap) og Marie Sneve Martinussen (R) i partilederdebatten til NRK. Foto: Carina Johansen / NTB

Rett før valget gjør pressen som vanlig et siste forsøk på å løfte frem Ap, og gir høyeste terningkast til Støre. Folket er av en annen mening.

Den siste store debatten før et valg fører også denne gangen til at rødgrønne journalister på automatikk «kaster terning» i favør av Ap. Her gjelder det åpenbart å gi sine favoritter et siste dytt frem før valgdagen.

Derfor kan NTB fortelle etter debatten at «statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vant TV-debattene, ifølge medienes terningkast».

Ikke bare gjorde Støre det brukbart, ifølge mediene, han var nærmest en stjerne:

«Han har løftet seg i valgkampen – og avsluttet med flere seksere.»

Terningkast seks, altså, til det som er en av tidenes mest upopulære og omstridte statsministre.

Dette kan ha bidratt til å løfte flere velgere fra gjerdet – og dermed øke Arbeiderpartiets oppslutning i valget. Det mener i hvert fall valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.

NTB-Snorre Schjønberg melder om saken.

– Du får ikke en ihuga Høyre-velger til å skifte side fordi han gjør en god debatt, men det handler om å få folk ned fra gjerdet, sier Stein til NTB.

Støre fikk fire seksere – og en femmer – i mediene i den siste debatten. Norske politiske journalister formelig elsket alt Støre sa i denne debatten. Han var fantastisk. Tenk, så heldige vi er som har en slik statsminister, da!

Støre har gjennomgående vært godt belønnet i debattene i senere tid:

Snittet av alle terningkastene som er trillet i valgkampens fire debatter, viser at Støre troner på topp med 5,15 på terningen.

Statsministeren har også løftet seg fra et snitt på rundt fem til å snuse på sekseren.

Ikke minst i VG har Arbeiderpartiets hoffreporter, tidligere AUF-er, nå politisk redaktør Hanne Skartveit, satt toppkarakter på Støre omtrent på refleks. Støre hadde trolig knapt trengt å delta for å hylles for sin innsats av Skartveit og VG.

Mange som har sett statsministeren fomle, opptre arrogant og levere kaskader av tomme floskler i disse debattene, vil lure på om det er de samme debattene journalistene hyller ham for.

Det kan noteres at når «folket» også får gi sin dom, som i VG og TV2, får Støre langt lavere score (4 og 3). Velgerne er rett og slett ikke like lojalt hyllende overfor Støre som journalistene er.

En annen som ifølge pressen har vist stigende form, er Venstre-leder Guri Melby, som avsluttet som nest best på terningkastene i den siste TV-sendte debatten på NRK fredag.

– Det som er interessant, er å se på trenden. Det er både at Støre og Melby løfter seg, sier Stein.

Mens Støre scorer sympatipoeng hos pressen på å være representant for fortsatt rødgrønt styre rundt omkring, får Melby og Venstre poeng av de samme for sitt evige fokus på klima. Alle redaksjoner er opptatt av klima, og mener eksakt det samme. «Krisen er her, noe må gjøres …» osv.

Valgforsker Stein tror at spesielt denne siste debatten kan få betydning:

Han påpeker at velgerne som skal gå og stemme mandag, trolig husker debatten fra fredag bedre enn den første debatten i Arendal i august.

Også meningsmålingene skal bidra til rødgrønn fremgang

Før alle valg produseres det en mengde meningsmålinger. Disse har en tendens til å bli mer og mer positive for de rødgrønne jo nærmere valget man kommer.

De som bestiller disse målingene, er gjerne organisasjoner på venstresiden, som Fri Fagbevegelse etc., eller (de venstrevridde) redaksjonene (VG, NRK, TV2 osv.).

Når det gjelder meningsmålinger generelt, er det lett å sitte igjen med et inntrykk av at de som utfører målingene for god betaling, vet hva slags resultater oppdragsgiveren ønsker seg. Dette er selvsagt spekulasjoner, men det er tanker mange deler når man ser hvordan dette arter seg over tid.

– Arbeiderpartiet har løftet seg litt på målingene de siste dagene. Vi har sett at det var veldig mye usikre velgere. Det Støre kanskje klarer i debattene, er å få folk ned fra gjerdet, sier Stein.

Han påpeker at vi ikke vet hvor mye debattene egentlig har å si. Mange har bestemt seg allerede. Få skifter beite. Men debattene kan bygge opp tilhørigheten og stoltheten rundt det å stemme på et parti som har en retorisk god leder.

Sylvi Listhaug kommer høyest av de borgerlige, faktisk som nr. to av alle, etter den (selvsagte) vinner Støre.

Med tanke på hvor lite Listhaug får av gratispoeng i disse redaksjonene, vitner det om at hun har gjort en temmelig solid innsats.

Nest nederst, rett foran taperen MDG, kommer Olaug Bollestad og KrF; det hjalp ikke å dra i gang munter allsang før debatten.

Ferskinger på bunn

En klar trend på snittet av terningkastene er at de ferske partilederne Kirsti Bergstø (SV), Marie Sneve Martinussen (Rødt), Olaug Bollestad (KrF) og Arild Hermstad (MDG) kommer nederst.

Aller nederst kommer Arild Hermstad og MDG. Han får et snitt på 2,25. For tiden er det ingen som liker MDG, åpenbart heller ikke deres tidligere venner i redaksjonene. Det var andre boller da medieyndling Lan Berg var en av frontfigurene.

Hele tabellen – snitt av terningkast i alle debattene:

* Jonas Gahr Støre (Ap) 5,15

* Sylvi Listhaug (FrP) 4,01

* Erna Solberg (H) 3,9

* Guri Melby (V) 3,75

* Kirsti Bergstø (SV) 3,57

* Marie Sneve Martinussen (R) 3,42

* Olaug Bollestad (KrF) 2,63

*Arild Hermstad (MDG) 2,25.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.