Partilederdebatten på TV 2 gikk av stabelen i Bergen tirsdag, og første tema var eldreomsorg.

TV 2 har kartlagt at 3000 eldre mennesker i hele Norge står i kø for sykehjemsplass og heldøgns omsorgsbolig.

Som vanlig var det bortforklaringer, beskyldninger og ansvarsfraskrivelser som ble presentert av partilederne på Stortinget.

Verst var Jonas Gahr Støre, som åpnet med å si at han selv har sett sine foreldre få god omsorg.

Men konfrontert med tallene til TV 2 fikk pipa en annen lyd.

– For meg er dette en skam, mente tåkefyrsten da, uten å si noe om at antallet avslag på sykehjemsplasser er økt med 34 prosent på tre år, altså under hans egen vakt.

Programleder Arill Riise kalte den store veksten i antallet eldre som vil trenge helse- og omsorgstjenester i årene som kommer for «en tsunami».

Dét reagerte Norges versjon av Pinocchio på:

– Jeg er imot det ordet du bruker, at det er en tsunami, sier Støre når han blir spurt om det skinner av eldreomsorgen, slik hans forgjenger Jens Stoltenberg lovet at det skulle gjøre.

Og som vanlig benytter sosialistene seg av anledningen til å komme med sin tradisjonelle løsning: å bruke penger som ikke finnes.

SV-leder Kirsti Bergstø mener regjeringen må doble sin satsing på nye sykehjemsplasser.

– Jeg vil doble det tallet. Det er nettopp mer penger til kommunene som trengs, ikke bare til sykehjem og til hele og faste stillinger. Folk trenger å kjenne trygghet der de er, sa Bergstø.

Sirkuset er i gang – terningkast for løgn og bortforklaringer

FrP-leder Sylvi Listhaug var den eneste av deltagerne som kom med et rasjonelt og ansvarlig poeng, nemlig en feilfordeling av penger.

– Dere skal bygge havvind. Dere skal elektrifisere Melkøya. Pengene sløses ut. På noen områder pøses det inn penger. Men når vi ser eldre, så er det utslitte pårørende, fortvilte eldre. Jeg får vondt når jeg ser disse eksemplene på folk som ikke får den hjelpen som trengs, sa Listhaug.

Hva med Erna Solberg? Tok hun ansvar for sine åtte år i regjering og for alt som ikke ble gjort for de eldre da?

Selvfølgelig ikke.

– Vi har prioritert dette. Vi har en kjempestor utfordring med en eldrebølge som kommer, svarte Solberg, på typisk vis.

Null ansvar der i gården, altså.

Venstre-leder Guri Melby mener det ikke er pengene som er problemet i eldreomsorgen, men mangel på personell.

– Pengene er ikke problemet. Det er den enkleste ting i verden at du går til valg på at du skal bruke 1 milliard mer i eldreomsorgen. Men vi mangler folk. Vi må gjøre jobber innenfor helse og omsorg mer attraktive, sier Melby.

Hun har forså vidt et poeng der, men selvsagt mangler det penger også, så lenge de går til symbolpolitikk som det grønne skiftet Melby selv er en ivrig tilhenger av.

Greit å ta en Støre og tåkelegge litt – ikke sant, Melby?

Marie Sneve Martinussen i Rødt repeterte bare Melby og er ufattelig kjedelig og forutsigbar, på lik linje med de andre, som også kun kommer med ord og aldri setter dem ut i praksis.

Terningkast null til alle sammen for ikke å ta vare på landets eldre som ved hjelp av hardt arbeid gjennom et langt liv har fylt opp det matfatet som dere selv forsyner dere altfor grovt av.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som e-bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.