Partilederdebatten på NRK ble som forventet. Ingen tar ansvar, alle kommer med bortforklaringer på ting de selv har gjort, og alle kommer med nye løsninger.

Hovedstrømsmediene kaster terninger i hytt og pine og henger seg på sirkuset. Folk vil som kjent ha brød og sirkus.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer samlet best ut av dem alle, skal man tro media. Det er vel heller ikke så rart. En presset Støre trenger å legge vekk tåkeprat til fordel for et mer klart og tydelig budskap.

Støre er flink til å komme med optimistiske utspill og unngå å svare for sin pinlige symbolpolitikk. I så måte kom han ganske godt fra det under denne debatten.

Erna Solberg slet imidlertid, og var klart på defensiven i duell mot Støre.

Etter torsdagens avsløring i Dagens Næringsliv om at ektemannen Sindre Finnes utarbeidet lister med gode Høyre-folk han ville ha inn i offentlige styrer og verv, så klarte Solberg jammen å komme på defensiven i habilitetsspørsmål, og det mot Støre!

Det er faktisk ganske godt gjort, da vi kjenner Ap’s gedigne problemer når det gjelder kameraderi.

Trygve Slagsvold Vedum fremstår mer og mer som om han har gått i lære hos Støre.

Han bortforklarer, lyver, skylder på andre og kommer med nye urealistiske forslag på en måte som bare Støre kan overgå.

Debatten: Listhaug til frontalangrep på Vedum

Slett ikke verst av den upopulære finansministeren.

Sylvi Listhaug startet bra ved å gi Vedum det glatte lag, men i duell med ham ble hun noe tammere. Listhaug mestrer ikke bortforklaringens og beskyldningenes kunster like godt som Vedum.

Hva Kirsti Bergstø fra SV sa, vet jeg ikke. Det som kommer derfra, er normalt sett så håpløst og dumt at jeg tok sjansen på at det samme skjedde nå.

Jeg fikk imidlertid med meg at Rødt-lederen Marie Sneve Martinussen sa at «politikere bør være så ærlige som mulig», noe som gjorde at jeg ikke fikk med meg mer, da jeg var foroverbøyd med latterkrampe de neste minuttene.

Arild Hermstad, som er leder for et parti som er så langt ute på jordet at de ikke finner tilbake igjen, dummet seg – nærmest selvfølgelig – loddrett ut.

Han klarte sågar på pinlig vis å bli tatt for å feilsitere Dagens Næringslivs angivelige lederartikkel om sluttdato for oljenæringen.

En ny latterkrampe tok meg dermed, og jeg klarte ikke å få med meg så mye av hva KrF-leder Olaug Bollestad hadde å si, foruten at hun satte Vedum på plass ved å «stjele» finansministerens hyppig brukte retoriske poeng fra glansdagene, nemlig å ta en kaffekopp med folk.

Guri Melby fra Venstre er – ja, unnskyld uttrykket – gudsjammerlig kjedelig. Alt hun klarte å få frem som hovedpoeng, var floskelen: «Vi må slutte å bruke penger på ting som ikke betyr noe».

Gjesp.

Det var for så vidt en grei avslutning av partilederdebatten for min del, da Melby fikk latterkrampen til å stoppe, og søvnigheten tok over.

Mer brød og sirkus blir det neste gang. Jeg gleder meg allerede.

 

 

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.