Sylvi Listhaug (FrP) og Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatt i Bergen. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL

Jonas Gahr Støre (Ap) og Sylvi Listhaug (FrP) fikk høyest score av aviskommentatorene etter tirsdagens partilederdebatt. Støre med drahjelp av venstreorienterte medier.

Begge de to partilederne fikk et terningkastsnitt på 4,8, som er nokså høyt.

NTB har regnet ut snittet fra terningkastene til kommentatorene i VG , Dagbladet , Nettavisen , TV 2 og Sunnmørsposten etter tirsdagens TV 2-partilederdebatt fra Bergen.

NTB melder om saken.

Slik ble resultatene:

* Jonas Gahr Støre (Ap) 4,8

* Sylvi Listhaug (FrP): 4,8

* Erna Solberg (H): 4,2

* Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 4

* Kirsti Bergstø (SV): 3,6

* Marie Sneve Martinussen (R): 3,6

* Guri Melby (V): 3

* Olaug Bollestad (KrF): 2,6

* Arild Hermstad (MDG): 2,2

Nokså samstemt dom

Kommentatorene er nokså samstemte i sin dom, men for både Solberg og Bollestad spriker terningkastene med så mye som tre tall.

Alle trillet en femmer for Støre og Listhaug utenom Nettavisens kommentatorer, som ga terningkast 4.

– Offensiv fra start. Kjører ut regjeringens politikk og hva den har gjort punkt for punkt. Det er effektivt. Tar tyrene ved hornene og snakker om privatisering og oppsplitting i velferden, skriver Dagbladets kommentatorer om Støre.

Venstrevridde medier hjelper «sine»

Mange seere og lesere merker seg at statsminister Støre ofte får en viss «drahjelp» av kommentatorene i slike debatter, jo mer jo nærmere valget man er. «Sympatipoeng» er ikke ukjent i denne sammenheng.

Det er naturlig å tenke at dette er et resultat av avisenes egne, i stor grad venstreorienterte ståsteder, og at de gjerne vil hjelpe «sin side» frem.

Det samme gjelder i stor grad SV, som også behandles med nokså generøs hånd når poengene skal settes. SV synes generelt fritatt for kritiske vinklinger. De er både veldig grønne og veldig sosialistiske på en gang.

Spesielt VG har systematisk hatt Støre på topp i slike kåringer, nærmest uansett hvordan han presterer.

Støre gjør ytterst sjelden en strålende innsats i debatter, men belønnes alltid rundhåndet av VG-redaksjonen der tidligere AUF-er Hanne Skarstein er politisk redaktør. De vil det beste for Støre og Ap.

VG viser også publikums dom, og for Støres vedkommende er den så å si alltid langt mindre positiv enn VG og Skarsteins. (VG ga Støre fem, folket ga han bare tre).

For Listhaug gjelder det trolig motsatt, hun får litt dårligere score av venstreorienterte medier enn det innsatsen skulle tilsi.

Så når både Støre og Listhaug får 5 på terningene, kan man vel nokså trygt si at Listhaug fortjente seks mens Støre burde være ned på 3-4.

VGs kommentatorer mener Listhaugs innsats fortjente en femmer.

– Får fram kjernesaker fra første øyeblikk. Eldreomsorg opp mot havvind. Viser til barnehageforliket for å understreke at det er mulig. Konkret, skriver de, trolig temmelig motvillig.

Ingen liker MDG

MDG er nå den store taper i norsk politikk. Både i meningsmålinger og i debattevalueringer havner partiet stadig lenger ned. Kombinasjonen av ytterliggående, livsfjern politikk og sjarmløse, fanatiske frontfigurer selger dårlig for tiden.

Som ved partilederdebatten i Arendal havner MDGs Arild Hermstad på bunn i denne siste evalueringen.

– Ble borte i debatten, klarer sjelden å få ordet, og klarer ikke å presentere MDGs politikk når han slipper til, skriver VGs dommere.

Pressen er i prinsippet vennlig innstilt til MDG og det partiet står for. Nesten alle journalister vil jo være «grønne».

Så når partiet får denne typen omtale, er det fordi det som leveres er så elendig at journalistene rett og slett ikke får seg til å være snillere.

Uenige om Solberg

Erna Solberg fikk en sekser av TV 2.

– Er rolig og pedagogisk. Holder fokus på egen politikk, selv om hun hele tiden får smettet inn angrep på hovedmotstanderne. Trives når hun blir utsatt for gjentatte angrep, både fra Støre og Listhaug, skriver kanalens kommentator Aslak Matre Eriksrud.

Sunnmørspostens dommere mener imidlertid at Høyre-lederens innsats kun fortjente en treer.

– Økonomi, skatt, og avgifter er noen av Høyres sterkeste saker. Vi synes ikke Erna overbeviste, skriver de.

Les også: 

Ny kommunemåling: Kraftig fall for Sp – Høyre klart størst

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.