Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

MDGs nestleder Arild Hermstad mente stans i strømeksporten vil være «strømnasjonalisme». Det får FrP-leder Syvli Listhaug til å tenne på alle pluggene.

TV2 beretter om utspillet fra MDGs nestleder Arild Hermstad, der han betegner det som «strømnasjonalisme» å ville stanse eksporten av norsk strøm.

MDG-nestleder Arild Hermstad sier at en eventuell stans i norsk strømeksport vil være usolidarisk mot et Europa i krise, skriver TV2.

En slik «nasjonalisme» er MDG imot, og man ønsker derfor at Norge fortsetter for fullt å selge ut vår egen strøm til andre land, og på den måten vise solidaritet med andre land i Europa.

Dette utspillet har fremkalt hoderystende reaksjoner fra andre partier, som Document omtalte i går, karakteristikker som «vrøvl» og «oppsiktsvekkende» ble brukt :

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har lite til overs for Hermstads kritikk.

– Det er oppsiktsvekkende at MDG kan være så korttenkte i sin tilnærming til krisen vi står overfor, skriver han i en epost til VG.

Frps energipolitiske talsmann Marius Arion Nilsen mener MDGs kritikk er «vrøvl».

– Norge hjelper Europa enormt, vi sender masse terawatt-timer (TWh) med strøm i form av gass og olje, mye mer enn vi noen gang vil kunne eksportere av vannkraft. Det å holde igjen noen TWh for å sikre vår egen forsyningssikkerhet er sunn fornuft, sier Nilsen.

Dette fikk også FrP-leder Sylvi Listhaug ut på banen, med et nokså krast tilsvar på sin Facebook-side:

– Dette er helt natta. MDG mener på ramme alvor at det er usolidarisk å stanse strømeksporten til Europa!

Det som ville vært ekstremt usolidarisk var å stanse norsk olje- og gassproduksjon som MDG vil, og overlatt Europa i Putins hender, skriver Listhaug.

Hun fortsetter, men mener dette er nokså typisk for hva som kommer fra nettopp MDG:

–MDG viser igjen hvor fanatiske de. Deres politikk ville ført til enda dyrere strøm og drivstoff, noe som ville vært en katastrofe for folk flest og næringslivet.

For sin egen del er FrP-lederen langt fra spesielt bekymret over å bli stemplet som «strømnasjonalist»:

–Hvis det er kun «strømnasjonalister» som vil ha rimelig kraft til den norske befolkningen og unngå strømrasjonering, så lever jeg veldig godt med å bli kalt det, avslutter Listhaug.

Det er «nasjonalkonservative» Sylvi Listhaug har erklært at hun for all del ikke vil bli assosiert med:

Listhaug: Nasjonal­konservatisme minner om nasjonal­sosialisme

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.