Trygve Hegnar er ytterst lite imponert over den økonomiske forståelsen i MDG.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Under sitt landsmøte i helgen vedtok MDG å gå inn for en egen koronaskatt for norske lønnsmottakere. Dette påfunnet har fått mange til å himle oppgitt med øynene, ikke minst den frittalende økonomiekspert Trygve Hegnar. Han er nådeløs i sin dom.

Denne skatten er omtalt av Document  tidligere, mens det hele fortsatt var på idestadiet innad i MDG.

«Partiet vil innføre midlertidig koronaskatt på 5 prosent på inntekter over 700.000 kroner. Hensikten er å unngå at oljefondet tar hele støyten i den økonomiske krisen landet befinner seg i», skrev Document blant annet.

Nå har MDGs landsmøte vedtatt at dette er noe partiet i fullt alvor vil gå inn for.

Mange har reagert på utspillet, og det er lite applaus å høre. Blant dem som vender tommelen klart ned, er Trygve Hegnar, sjefredaktør i Kapital og Finansavisen. I en leder i nettopp Finansavisen  (betalingsmur) serverer han noen klare ord om forslaget:

«I denne vanskelige situasjonen er det Miljøpartiet De Grønne (MDG) vedtar å innføre (foreslå) en egen midlertidig koronaskatt på fem prosent av all inntekt over 700.000 kroner.»

Han tar også for seg «arkitekten» bak det besynderlige utspillet:

«Mannen bak forslaget var tidligere nasjonal talsperson Arild Hermstad. Han kan kanskje mye om klimagassutslipp og elbiler, men makroøkonomi er det verre med», skriver Hegnar

Trygve Hegnar oppsummer forslaget fra Hermstad slik:

«Han vil ha en egen koronaskatt i stedet for å bruke av avkastningen fra Oljefondet fordi «Oljefondet tilhører kommende generasjoner».

«Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa det slik: I gode år skal vi bruke mindre og i dårligere år mer. Det er ikke så vanskelig, det», sier Hegnar.

«Mens vi har mer enn 400.000 permitterte, skal alle med en inntekt over 700.000 kroner betale mer personskatt. Det blir det ikke mer, men lavere økonomisk aktivitet av. BNP kan falle enda mer», fortsetter Hegnar.

Ifølge Trygve Hegnar er dette såpass fjernt fra all fornuft at han tar sterke ord i bruk:

«Forslaget er så dumt at selv SVs Kari Elisabeth Kaski går imot forslaget», tordner Hegnar.

Han utdyper:

«Hun (Kaski) sier at «det er rart med midlertidige økninger i skattesystemet», og «Oljefondet er til for slike situasjoner. Vi har penger på bok i krisesituasjoner for å få fart på økonomien. Bra, Kaski», sier Hegnar.

Det er kanskje første gang i sin lange karriere Trygve Hegnar har noe positivt å si om SV i økonomiske spørsmål. Det sier i seg selv mye om hva han mener om MDGs kompetanse i slike saker.

Hegnar påpeker at også de fleste andre partier sier klart nei til MDGs temmelig spesielle ide:

«Høyre avviser selvfølgelig også MDGs skatteforslag («nå handler det om å holde hjulene i gang», og det gjør også FrP («det vitner rett og slett om svak økonomiforståelse»). Selv Ap sier nei («vi har ingen planer om å gjennomføre uventede skatteøkninger»), oppsummerer Hegnar.

Avslutningsvis har han ett råd til MDGs nye partileder, Une Bastholm:

«I skattesaker bør hun ikke lytte til sin nestleder Arild Hermstad. Hva koronaskatten vil innbringe, har han ikke peiling på. Og når han sier at skatten skal gå til de som rammes hardest, så aner han vel ikke hvem det er heller», sier Trygve Hegnar.

(Sitatene er noe forkortet av Document). 

Det er nok lite som tyder på at dette forslaget fra MDG vinner frem noe sted. Det vil aldri bli vedtatt.

Først og fremst er dette en tankevekkende påminnelse om hva som er i ferd med å skje med den samfunnsøkonomiske forståelsen og det generelle nivået hos enkelte partier representert på Stortinget.

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Det er enkelt å støtte Document ved å bruke Vipps:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.