MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB

MDG ville tidligere øke bensinavgiftene med 5 kroner. Nå begrenser de økningen til 1 krone i sitt alternative statsbudsjett.

MDG har slitt tungt både i de to seneste valgene, og i det meste av meningsmålinger.

Partiet virker å ha mistet det meste av den fremdriften de en liten stund hadde. Nå går det tungt.

Dette har ført til en del runder med selvransakelser innad. Nå legger partiet frem et alternativt statsbudsjett der man har moderert enkelte av sine mest ytterliggående målsetninger.

Ikke minst er det synlig når det gjelder MDGs planer for bensinavgiften.

NTB melder om saken, og siterer partileder Arild Hermstad:

– Vi ser at en veldig høy bensinpris rammer nettopp familier med lave og middels inntekter som ikke har råd til å bytte ut fossilbilen med en moderne elbil, sier Hermstad til NRK.

I MDGs alternative statsbudsjett for neste år går de inn for en økning i bensinavgiftene på 1 krone, mens de siden 2016 har gått inn for en økning på 5 kroner.

Den siste tiden har bensinprisene ligget på mellom 20 og 25 kroner literen, noe de aller fleste bilister her i landet synes er mer enn høyt nok.

Hermstad kommer med en aldri så liten innrømmelse av at partiets tidligere ståsted var noe i utakt med virkelighetens verden:

– Det er en tilpasning til at virkeligheten har endret seg. Bensinprisene er nå veldig mye høyere enn de er normalt, sier Hermstad.

Samtidig vil MDG halvere matmomsen og fjerne momsen helt på frukt og grønt.

– Ingen skal trenge å gå sultne i Norge. Men i denne dyrtida hopper mange over måltider flere ganger i måneden, fordi de ikke har råd. Her trengs kraftfulle grep, sier MDGs nestleder Lan Marie Berg til Dagbladet.

For å få økonomien i budsjettet til å gå opp, vil de på den annen side sette opp momsen med 1 prosentpoeng fra 25 til 26 prosent på alle andre forbruksvarer.

I og med at MDG i dag er et parti godt ute på sidelinjen i Stortinget, uten allianser eller avtaler som sikrer innflytelse, forblir partiets alternative budsjett i praksis en øvelse uten betydning for andre enn dem som jobber med å lage det.

Det er en situasjon MDG deler med en del andre partier, som for eksempel Rødt, som også la frem sitt alternative budsjett nylig.

Les også: 

Noen høyere? Rødt vil øke skattene med nær 27 milliarder kroner

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.