Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Stortinget. Foto: Hanna Johre / NTB

MDG sammenligner regjeringen med onkel Skrue, som ikke vil dele på rikdommen. Selv vil MDG bruke alt av ekstra olje- og gassinntekter i utlandet.

Ifølge MDGs stortingsrepresentant Lan Marie Berg bruker Norge altfor lite penger på diverse tiltak i andre land.

Etter hennes syn er Norge nærmest en «gjerrigknark», til tross for at Støre-regjeringen foreslår å bruke godt over 40 milliarder kroner i bistand rundt om i verden neste år.

– Internasjonalt ser den norske regjeringen akkurat nå mest ut som en gjerrig onkel Skrue som sitter i pengebingen og ikke vil dele på rikdommen sin, sier Lan Marie Berg.

Nå har MDG lagt frem sitt alternative statsbudsjett, og her vil man at Norge skal dele ut enorme beløp til diverse formål i andre land. Det er faktisk snakk om 47,5 ganger så mye som regjeringen har foreslått i statsbudsjettet:

I sitt budsjett vil MDG nemlig sette av formidable 1900 milliarder kroner til noe de kaller et «solidaritetsfond». Det skal brukes til gjenoppbygging av Ukraina, til å hjelpe Europa gjennom krisen, og ikke minst til bistand i fattige land.

Summen skal være den samme som Norge trolig kommer til å tjene ekstra på olje og gass som følge av krigen i år og neste år. Dette er for øvrig penger MDG i utgangspunktet ikke ville at Norge skulle hatt, siden man ønsker å fjerne all oljevirksomhet.

– Disse ekstra pengene er krigsprofitt og tilhører ikke oss alene, sa Berg.

Partiet har fremmet et tilsvarende forslag i Stortinget tidligere i høst, uten å få gjennomslag for dette, noe Document omtalte.

MDG vil også øke skatten for dem med høye inntekter og formuer, og senke skattene for dem som tjener under 500.000 kroner. Det vil i praksis si økte skatter for en svært høy andel av alle i normalt arbeid her i landet, mens studenter og trygdede vil få noe mindre skatt.

De vil videre kutte ut strømstøtten regjeringen har innført, og i stedet dele ut ekstra kraftinntekter som en strømbonus til hver enkelt.

Partiet vil dessuten satse på enøktiltak, droppe den ekstra beskatningen på vann- og vindkraft som regjeringen har foreslått, og innføre en ny avgift på oljeproduksjon.

MDGs budsjettforslag er ventet å få støtte av partiets tre representanter i Stortinget.

I de seneste meningsmålinger har MDGs politikk i snitt oppslutning av noe mellom tre og fire prosent av landets stemmeberettigede.

(NTB).

Les også: 

Høyre åpner for samarbeid med MDG i Oslo

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.