Hans Andreas Limi under presentasjonen av FrPs alternative statsbudsjett. Foto: Annika Byrde / NTB

FrP vil bruke penger fra Folketrygdfondet til å finansiere skatteletter og avgiftskutt. Samtidig vil partiet ha milliardkutt i bistand og trygd.

FrP ønsker nå å vise at partiet står for reelle forandringer i forhold til både regjeringen og til det største opposisjonspartiet, Høyre.

FrPs alternative statsbudsjett innebærer nokså markante politiske grep sammenlignet med de øvrige partier.

Folk flest vil få mellom 16.000 og 32.000 kroner mer å rutte med i året dersom FrP får det som de vil, oppgis det.

Dette hevdet partiets finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, da han torsdag presenterte FrPs alternative statsbudsjett.

NTBs Bibiana Piene skriver om saken torsdag formiddag.

FrP mener at den beste medisinen mot høye priser er å kutte i folks innbetalinger til det de kaller «en allerede overfylt statskasse».

Samtidig erkjenner man at muligheten per i dag til å få gjennomslag for disse forslagene, er nokså liten:

– Men vi blir nok stående alene om dette budsjettet, erkjenner Limi, som viser til at regjeringspartiene Ap og Sp har SV som sin foretrukne budsjettpartner.

Også Høyre har i sitt alternative statsbudsjett lagt seg temmelig tett opptil den rødgrønne regjeringen, noe Document nylig omtalte:

I valgkampen lovte Høyre skattelettelser. Nå aksepterer partiet enorme skatteøkninger i sitt alternative budsjett, skriver Document blant annet.

Skatter og avgifter

I kjent stil foreslår FrP en rekke kutt i skatter og avgifter på totalt 57,7 milliarder kroner. Ifølge partiets regnestykker vil folk med mellom 300.000 og 600.000 kroner i inntekt få rundt 3.000 kroner mer i lommeboka enn med regjeringens opplegg.

Samtidig vil partiet halvere matmomsen, innføre en makspris på strøm på 50 øre og redusere drivstoffavgiftene. Sistnevnte vil ifølge FrP bety at pumpeprisen faller med 7 kroner for diesel og 8 kroner for bensin, hvilket de fleste vil oppleve som en merkbar endring.

Partiet er i mindre grad enn tidligere med på de andre partienes nokså unisone klimapolitikk, og går nå også imot regjeringens foreslåtte økning av CO2-avgiften.

– Vi går imot en tredobling. Dette er svært uheldig for norske bedrifter, mener Limi.

FrP vil heller ikke gjeninnføre flypassasjeravgiften og går imot forslaget om å innføre moms på dyre el- og hybridbiler.

Derimot vil partiet fjerne fagforeningsfradraget.

– Med våre forslag blir alle behandlet likt, sier Limi.

Han peker på at FrP er enig i at det skal innføres en grunnrenteskatt for kraftbransjen. Men partiet vil at satsen skal være den samme som for vindkraft, 40 prosent, og er imot at dette skal ha tilbakevirkende kraft, slik regjeringen har foreslått.

Vil bruke av Folketrygdfondet

Kuttene skal blant annet finansieres ved å tappe Statens pensjonsfond Innland, eller Folketrygdfondet på folkemunne, for drøyt 27 milliarder kroner som et engangsuttak.

Ifølge Limi vil ikke dette ha den samme inflasjonsdrivende effekten som det å pøse inn penger fra oljefondet.

– Hovedforskjellen er at Folketrygdfondet i hovedsak investerer i norske selskaper. Når de må selge seg ned for å finansiere et uttak, vil deres aksjer bli overtatt av andre i den norske økonomien, sier han til NTB.

Mindre til bistand og færre kvoteflyktninger

FrP vil kutte de offentlige utgiftene med over 37 milliarder kroner, herunder et kutt i bistanden på nærmere 11 milliarder. Per i dag gir Norge ca. 43 milliarder kroner i bistand. Med FrPs forslag vil dette reduseres til noe over 30 milliarder, hvilket fremdeles er en temmelig formidabel sum til dette omdiskuterte formålet.

Også et kutt i antall kvoteflyktninger fra 2.000 til 200 skal få utgiftene ned.

Vil droppe «Langskip»-prosjektet 

I tillegg vil partiet spare 3,5 milliarder neste år på å trekke staten ut av det omstridte CO2-fangst og lagringsprosjektet «Langskip», og gjeninnføre de såkalte ostehøvelkuttene i staten.

Derimot skal sykehusene, både offentlige og private, få 1 milliard kroner mer, og FrP setter også til side 1 milliard ekstra for å styrke eldreomsorgen.

Trygdekutt

Partiet vil dessuten spare nær 3 milliarder kroner på å kutte i støtten til enslige forsørgere og folk som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP).

Limi vet at dette er punkter der partiet kan bli angrepet, men forsvarer kuttene med at disse vil nyte godt av lavere matmoms og lavere skatt.

– Det er behov for en opprydding. I krisetider er det behov for å dempe disse utgiftene, sier Limi.

Mange reagerer på at FrP i opposisjon fremstår vesentlig mer tydelig i en del av sine kjernesaker enn det man gjorde i regjering. Samtidig er det en del som påpeker at FrP har endret seg noe med Sylvi Listhaug som leder, i forhold til det partiet der Siv Jensen var leder.

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.