Partileder Siv Jensen og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug (i bakgrunnen) presenterer FrPs alternative budsjett for 2021 under en pressekonferanse på Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I dag la Fremskrittspartiet fram sitt alternative statsbudsjett for neste år.

Budsjettforslaget legger til grunn at Fremskrittspartiet er et liberalistisk folkeparti som mener at folk flest bør få bestemme mest mulig over sine egne liv og sin egen økonomi.

Det pekes på at koronapandemien har satt Norge og verden i en svært spesiell situasjon som får budsjettkonsekvenser også for neste år.

Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett legger til rette for at Norge skal sette norske interesser først. De foreslår å kutte bistandsbudsjettet med 11,4 milliarder, til 0,7 prosent av BNI (mot cirka en prosent i dag), men samtidig øke beløpet som går til hjelp i nærområdene.

FrP foreslår at Norge ikke skal ta imot kvoteflyktninger neste år, og heller å øke innsatsen for å integrere dem som allerede har fått opphold i Norge.

Videre vil de sikre arbeidsplasser blant annet gjennom å redusere avgiftsforskjeller mellom Norge og våre naboland.

De vil redusere helsekøene gjennom å ta i bruk privat kapasitet.

Politiet skal styrkes, og bekjempelsen av gjengkriminaliteten som brer om seg, også utenfor Oslo, prioriteres.

Partiet foreslår at NRK får hele to milliarder mindre (regjeringens forslag er 6,6 milliarder), og at to hundre millioner fjernes fra pressestøtten, som går til aviser som Klassekampen, Dagsavisen, Vårt Land og Nationen.

FrP fortsetter satsing på vei og vil ha ned bompengebelastningen.

FrP vil kutte avgiftene på øl, vin, sterkøl og snus. Samtidig vil partiet fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer.

Å redusere avgiften på øl og vin til svensk nivå er kostnadsberegnet til 5,25 milliarder kroner. Et kutt på 59 prosent i snusavgiften koster 950 millioner kroner.

En samlet avgiftsreduksjon er beregnet til 11,5 milliarder kroner på «svenskevarer».

Samtidig reduserer FrP bilavgiftene med vel 3 milliarder kroner. Det største jafset tas i vektkomponenten i engangsavgiften, som reduseres med knappe to milliarder kroner. Bensinavgiften kuttes med 900 millioner.

Partiet bruker i sitt alternative statsbudsjett 7 milliarder kroner mer fra oljefondet enn regjeringen legger opp til.

NHO og Virke jubler over FrPs grensehandelopplegg, ifølge NTB:

− Fremskrittspartiet har skjønt hvilken enorm utfordring grensehandelen er for norske arbeidsplasser og viktigheten av å skape tusenvis av nye arbeidsplasser, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

NHO berømmer forslagene, men påpeker at det også er store prisforskjeller på brennevin mellom Norge og Sverige, og at også dette er en varekategori som bidrar til grensehandelen.

Totalt vil partiet kutte 2,5 milliarder kroner i skatter og 16,5 milliarder kroner i avgifter, hvorav 3 milliarder går til å redusere avgifter på biler, motorsykler, fritidsbåter og snøscootere.

Partiet vil også reversere en rekke av regjeringens foreslåtte kutt, som å fjerne momsfritaket for alternativ behandling, pensjonskutt i private barnehager, kuttet i nettolønnsordningen til sjøfolk og forslagene om å slå sammen de to takene for egenandel i frikortordningen. (…)

Jensen medgir at forhandlingene kommer til å bli krevende med kravlisten som FrP nå har lagt på bordet.

– Men ingen ting er umulig, og det avhenger selvsagt av forhandlingsviljen til de tre regjeringspartiene. De vet jo veldig godt at de må ha flertall for å få budsjettet igjennom, og da må de være villig til å gjøre betydelige endringer, fastslår hun (NTB).

Mer om FrPs alternative budsjett: Krever kraftige avgiftskutt 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.