FrP-nestleder Hans Andreas Limi legger frem alternativt statsbudsjett fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

FrP vil redusere skatter med 16 milliarder kroner og avgifter med 20 milliarder kroner neste år. Det står i kontrast til Høyres forslag om 9,5 milliarder i skattekutt

Ikke uventet var kraftige skatte- og avgiftskutt var hovedtema da FrP la frem sitt alternative budsjett fredag. Det har i alle år vært en fanesak for partiet.

Men nettopp slike kutt er noe FrP har slitt med å få de helt store gjennomslag for, selv ikke i årene i regjering.

Iveren etter å skattelegge befolkningen er stor i de aller fleste stortingspartier, også i dagens Høyre.

NTB melder om saken.

– FrP vil gi vanlige folk bedre økonomi i en vanskelig tid. Gjennom kutt i skatter- og avgifter og ved økt strømstøtte ville alle beholdt mer av sine egne penger, sier nestleder og finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi.

Skatteletten fordeler seg på knapt 8,5 milliarder kroner for personer og 7,6 milliarder kroner for næringslivet. Partiet vil øke personfradraget fordi det gir mest uttelling for folk med lave og middels inntekt, ifølge Limi.

Til sammenligning har Høyre i sitt alternative budsjett foreslått å kutte skattene med 9,5 milliarder, se artikkel under.

Andre sentrale grep er å øke strømstøtten, halvere matmoms og innføre lavere bensinavgift.

Spesielt punktet om lavere bensinavgift er det få som tror at partiet vil støtte for hos andre enn sine egne stortingsrepresentanter. Bensin og alt som har med det å gjøre er blitt et temmelig negativt ladet ord i norsk politikk.

For å finansiere alle løftene, vil FrP kutte 30 milliarder kroner på områdene bistand, innvandring, kultur, byråkrati og «statlige klimaprosjekter med diskutabel effekt».

Les også: 

Høyre foreslår mindre skatt for barne­familier og bedrifter

Ny bok fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!


Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.