Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Emilie Holtet / NTB

Rødt ønsker å øke skattene med 26,8 milliarder kroner i sitt alternative budsjett. Det er som vanlig de «rike» som skal få svi mest.

Det ytterliggående partiet Rødt har lagt frem sitt alternative budsjett, og der er skatteøkninger et nøkkelbegrep.

Totalt vil skattetrykket her i landet øke med hele 26,8 milliarder kroner om Rødt skulle få bestemme. (At de faktisk får noen særlig innflytelse omkring dette, er imidlertid svært lite sannsynlig.)

Til nå er det SV som har ledet an i venstresidens kappløp om å fremme forslag om høyest mulige skatter og avgifter, se sak under.

Men Rødt tar helt klart førsteprisen i så måte.

NTB melder om saken.

Forslaget legges i frem i kjent venstresosialistisk stil, der det heter at kun noen få «rike» skal få svi, mens «de brede lag av folket» tvert imot skal komme bedre ut enn de gjør i dag.

Det er selve det kommunistiske lykkelandet man her aner konturene av.

I Rødts forslag vil de med under 800.000 kroner i inntekt få en total skattelette på 12 milliarder, mens de rikeste må belage seg på en samlet skatteøkning på 30 milliarder, skriver Klassekampen.

Spørsmålet mange vil stille seg, er hvor mange slike «rike» det vil vært igjen her i landet om Rødts forslag skulle vunnet frem. Flyttelassene ville trolig kjørt i kø til Sveits.

– Vi foreslår å kutte skattene for 80 prosent av nordmenn med til sammen 12 milliarder. Det er sånn sett tydelig, mener jeg, at folk skal sitte igjen med mer av pengene de får i lønn, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

Med mer utbytteskatt og mer formuesskatt blir den samlede skatteøkningen på 26,8 milliarder.

Martinussen sier Rødt ønsker å lansere noe de har døpt en forskjellskrisepakke, som øker inntektene, kutter i regningsbunken og tar tilbake kontrollen over prisene.

– Vi har lett med lys og lykte etter regninger som staten bestemmer over og hvordan vi kan kutte i dem. Å kutte moms, for eksempel. Vi bruker også over tre milliarder på å starte en tannhelsereform, sier Martinussen.

For de fleste observatører fortoner dette budsjettet seg som en slags virkelighetsfjern lek med tall, som om en gruppe venstrevridde ungdommer på sommerleir skulle spille et egenkomponert samfunnsspill.

For det er knapt mulig å se for seg noe politisk scenario i dagens parlamentariske Norge der et mer eller mindre kommunistisk parti med mikrooppslutning skal få en hånd på rattet i skatte- og finanspolitikken.

Rødt er et sidelinje-parti med minimal påvirkningskraft, slik også MDG nå er blitt. Det hjelper lite å være høyrøstet fra sidelinjen.

Rødts svake utvikling på meningsmålingene gjør ikke partiets utsikter til makt særlig mer sannsynlige.

Selv om ikke partiets alternative budsjett får noen praktisk konsekvens, tjener det som en nyttig påminnelse om at dette er et parti som har meldt seg nokså tydelig ut av realitetenes verden.

Les også: 

SV med skattesjokk: Vil øke skatter og avgifter med 15 milliarder

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.