SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski. Foto: SV

Regjeringen har lovet at det ikke kommer nye skatteøkninger i 2024. – De må regne med at alle deres løfter kan ryke, sier SV før budsjettforhandlingene.

Neste uke begynner forhandlingene om neste års statsbudsjett mellom SV og regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

SV har varslet at de vil presse hardt på for sin kjernesak: Nemlig mer skatt.

NTB-Marius Helge Larsen og Anne Marjatta Gøystdal melder som saken.

– Vi kommer jo ikke til å ta hensyn til hvilke løfter eller forlik regjeringen har inngått med andre enn oss, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har på sin side gjort det tydelig at det ikke skal komme noen nye store skatteskjerpelser neste år.

Dette har vært et løfte som trolig er et forsøk på å stanse velgerflukten over til borgerlig side. De fleste vanlige nordmenn opplever i dag at det generelt betales mer enn nok skatt til det offentlige. Det er mer måten myndighetene forvalter skattepengene, som er et problem å akseptere for mange.

Ap og Sp har lovet at det samlede skatte- og avgiftstrykket ikke skal øke i denne stortingsperioden. Dette er et så konkret og lett målbart løfte at det vil være vrient å gå fra det i forhandlinger med SV.

Men de trenger SVs hjelp for å få vedtatt budsjettet. Og SV bryr seg altså lite om hvilke løfter regjeringen har gitt velgerne.

Støre og Vedum er i en knipe.

– Regjeringen får ta ansvar for sine lovnader og love det de vil. Men SV skal ha gjennomslag i forhandlingene, slår Kaski fast.

SV: – Norge har ikke høye skatter

SV ønsker å øke skattene og avgiftene med 15,2 milliarder kroner neste år. Blant annet skrur de kraftig til på formuesskatten, og de innfører en ekstra høy skatt for formuer på over 100 millioner kroner, i sitt alternative budsjett.

– Det er veldig viktig at regjeringen ikke lar landets aller rikeste få vinne gjennom med sin virkelighetsfortelling om skattenivået i Norge. Skattenivået i Norge er ikke spesielt høyt sammenlignet med andre land, sier Kaski.

Hun er ikke bekymret for at flere rikinger kan flytte til Sveits dersom SV får gjennomslag.

– Det vil være superrike som har lyst til å putte pengene sine i skatteparadiser. Vi vil stenge flest mulig hull i skattesystemet som muliggjør akkurat det. Og det er også noen av forslagene i vårt budsjett, sier Kaski.

Igjen vil sosialistene bruke en håndfull «rike» som kulisse for å innføre skatteøkninger også svært mange andre vil merke på økonomien.

Vil ha oljebrems

Kasi trekker også frem noen andre saker som blir viktige for SV i forhandlingene:

– I vårt alternative budsjett har vi vektlagt å øke velferdsytelsene, sånn som barnetrygd, og å gjøre velferdstjenester som SFO og tannhelse billigere. Vi har også et omfordelende skatteopplegg og en lang rekke ulike tiltak for å kutte klimagassutslipp og bremse oljeindustrien, sier Kaski.

SV vil igjen ha mer penger til det meste av «gode formål», men vil samtidig kutte den viktigste finansieringskilden, nemlig olje- og gassvirksomheten.

Denne logikken er det mange som har problemer med å forstå, spesielt så lenge SV ikke har kommet opp med løsninger for å erstatte bortfall av hundrevis av milliarder kroner fra oljevirksomheten.

Det holder neppe å øke skatten til den gruppen av «rike» som enda ikke har flyktet til Sveits. Ingen nasjon kan leve av å øke skattene.

Budsjettforhandlingene starter i løpet av neste uke, men nøyaktig oppstartstidspunkt er ennå ikke klart.

Les også: 

SV med skattesjokk: Vil øke skatter og avgifter med 15 milliarder

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.