Statsminister Erna Solberg (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Javad M. Parsa / NTB.

De tre regjeringspartiene vil kutte formuesskatten enda mer hvis de vinner valget. Dermed markerer de avstand til de rødgrønnes løfte om økt formuesskatt.

Onsdag la Høyre, Venstre og KrF fram en liste med ti grep som de vil ta etter valget, melder NTB v. Johan Falnes, Marie De Rosa og Andreas Løf.

Der er et hovedpunkt at regjeringen vil «gjøre det mer attraktivt å investere i norske arbeidsplasser ved å redusere formuesskatten på arbeidende kapital». Debatten om formuesskatt har rast i pressen etter statsminister Erna Solbergs besøk hos laksemilliardær Gustav Witzøe i forrige uke. Han slo alarm om at bedrifter kan flagge ut hvis formuesskatten øker etter valget.

Også Frp ønsker lavere formuesskatt. De rødgrønne partiene går derimot til valg på å øke den.

– En rødgrønn formuesskatt vil være en stor belastning, særlig for familiebedrifter, advarte statsminister Erna Solberg (H) da hun presenterte tipunktsplanen sammen med Venstre-leder Guri Melby og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Noe konkret nivå på formuesskatten kunne hun likevel ikke komme med.

– Vi kan love at det ikke blir mer formuesskatt, men vi lover ikke tallfestet hvor langt den skal ned.

Ingen løfter om totalnivået

Det totale skatte- og avgiftsnivået i Norge er senket med rundt 34 milliarder kroner siden Erna Solberg overtok som statsminister i 2013. Men regjeringspartiene kan ikke love at totalen skal ytterligere ned.

– Vi ønsker å senke det totale skattetrykket. Men vi har sagt at det er moderate totale skattelettelser som vil være riktig framover. Det er mindre handlingsrom, sier Solberg til NTB.

KrFs utgangspunkt er at det samlede nivået bør være omtrent der det er, supplerer Ropstad.

– Jeg mener tida for store skattelettelser er forbi, sier han.

Opposisjonen er negativ

Opposisjonen reagerer kraftig på de nye signalene fra regjeringen. Ap går til valg på å øke formuesskatten med 7,2 milliarder kroner, men vil samtidig øke bunnfradraget slik at skatten målrettes bedre mot de aller rikeste.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski stempler planen som en gavepakke til de rikeste.

– Dette viser at høyresidens vilje til å gjøre landets rikeste enda rikere, ikke har noen ende, sier Kaski til NTB.

– Vi vil ha formuesskatten opp. Det er et av de viktigste grepene for å redusere ulikheten i Norge og sørge for at de rikeste bidrar mer, sier hun.

SV presiser ikke hvem de mener er «rike». Mange oppfatter at SVs budskap om «økt skatt for de rike» i praksis vil omfatte de fleste som i dag har jobb/inntekt og egen bolig her i landet.

For de fleste velgere avtegnes de vanlige frontene før et valg: Rødgrønn seier betyr temmelig sikkert MER skatt, borgerlig seier vil kanskje innebære NOE MINDRE skatt.

Husk å støtte Document, vi setter stor pris på ditt bidrag:

 

Følg Document i frie sosiale medier, uten Facebook-sensuren:

 

 

En bok vel verdt å lese, bestill i dag: 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.