Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skal Støre oppfylle sin statsministerdrøm, må han trolig ha med SV og Sp. Men de to partiene står milevis fra hverandre, ikke minst når det gjelder skatter og avgifter. Det kan gjøre at hele Støres prosjekt havarerer.

Nylig la Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre frem sin «skattepakke», som et alternativ til Solberg-regjeringens budsjettforslag.

Arbeiderpartiets sedvanlige krav om økte skatter og avgifter på alle bauger og kanter er faktisk tonet vesentlig ned denne gangen. Man har tydeligvis lært noe av valget i 2017, da «løftet» om mer skatt antagelig var en viktig årsak til at Erna Solberg kunne ta fatt på fire nye år som statsminister.

VG kan fortelle at Ap nå tvert imot har tenkt å beholde nåværende nivåer for skatt og avgifter:

«Ap-leder Jonas Gahr Støre sa til VG søndag at de legger opp til at det samlede skatte- og avgiftsnivå for folks inntekter skal være uendret fra 2020-nivå neste år, men at de legger inn en omfordelende effekt ved at de med alminnelig eller lave inntekter får skattelette, mens de med høyere inntekter må skatte mer.»

Samme nivå, men en annen fordeling, altså. Dette prinsippet kan synes skreddersydd for et samarbeid med det tradisjonelt noe mindre «skatte- og avgiftsglade» Senterpartiet.

Og fra Sp reageres det ifølge VG som bestilt:

«– Ap er på vei i riktig retning, men vi mener avgiftene må mye mer ned, fordi de rammer de som har minst fra før, sier Sp’s finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, til VG.»

Han går enda lenger:

«– Når det gjelder skatteforslaget til Ap, så er det på linje med vårt når det gjelder omfordeling.»

Signalene fra Sp er med andre ord positive. Dette er så nær «hjertelig omfavnelse» man kan komme mellom de to partier på dette stadium. Det er et godt utgangspunkt for forhandlinger.

Men her er det også en tredje mulig regjeringspartner som vil ha et ord med i laget – nemlig SV. Og det siste SV ønsker, er snakk om at skatter og avgifter skal beholdes mer eller mindre uendret. Få vil ha mer skatt og avgifter her i landet enn nettopp SV. Det kan egentlig aldri bli nok.

Overfor VG bekrefter SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, at Ap’s utkast er uakseptabelt:

«– I en tid hvor vi skal bygge landet for framtiden, redusere forskjellene og møte klimakrisen, er dette fullstendig uansvarlig», sa hun, og la til:

«– Dette er bortimot stø kurs fra Erna Solbergs regjering, og det gir ikke rom for hverken å bygge ut velferden, skape nye arbeidsplasser eller kutte klimagassutslipp.»

SVs politikk vil i praksis si mye mer skatt og mye høyere avgifter. Ikke bare for en håndfull «rike», men i praksis for de fleste som er i jobb med normal lønn eller mer her i landet.  Også alle som er så «rike» at de har en bil eller en bolig, vil få svi så det merkes.

SV ønsker kort og godt mindre for hver og en å rutte med, og mer penger for politikerne til «gode formål» som klimatiltak, innvandring, bistand, (litt ekstra til Palestina) og «flyktninger». Ganske sikkert dukker det også opp «grønne prosjekter» i den tredje verden som kan trenger norske skattebetaleres penger. Ingen er bedre enn politikere på venstresiden til å oppdage nye mottakere av norske midler ute i verden.

For velgere i distriktene er SVs bilfiendtlige holdning spesielt skremmende. Det samme er mye av avgiftspolitikken. Derfor står den vanlige Senterparti-velger temmelig langt fra noe som har med SV å gjøre. Det er som hund og katt, eller sauebonde og ulvetilhenger.

SV-leder Audun Lysbakken bekrefter overfor VG at partiet befinner seg i en annen virkelighet enn Ap og Sp:

«– SV legger snart fram vårt alternative statsbudsjett. Der vil vi vise fram hvordan vi kan få til langt kraftigere omfordeling, og samtidig fordele mer fra privat rikdom til investering i velferd, arbeid og klimakutt. Det er dette opplegget vi vil jobbe for at andre partier blir med på.»

SVs politikk for skatter og avgifter er rett og slett ganske uspiselig for alle andre enn velgere langt ute på den mest livsfjerne venstreside, som SV, MDG, Rødt og visse kretser av Ap.

Det kan bli krevende for Støre og Arbeiderpartiet å lande en samarbeidsplattform med både SV og Sp. Antagelig blir det en helt umulig spagat.

Det bør mange være glad for.

 

Documents bøker er populære, her er to titler som bør være selvskrevne under juletreet i år:   

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.