Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) før budsjettkonferansen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) legger fram statsbudsjettet den 6. oktober. Det vil være et budsjett som skuffer mange, sier Støre, og styrer mot enda lavere tall i meningsmålingene.

For statsminister Støre og Arbeiderpartiet har det vært en tung sommer, med svake resultater i så å si samtlige  meningsmålinger. Man har nylig vært nede på det fryktede 19-tallet i flere målinger.

Snart er det tid for å legge frem statsbudsjettet, noe som vanligvis er en gylden anledning for en regjering til å høste litt ekstra sympati fra velgerne.

Men nå ser det altså ut til at statsbudsjettet bare vil legge sten til byrden for Støre, og gjøre hans regjering enda mindre populær.

I VG lørdag sier Støre at vi må ruste oss for en hard vinter.

– Det kommer til å bli tøft. Vi skal legge fram et uvanlig statsbudsjett, som kommer til å skuffe mange. Men det må forstås som et bidrag til å ta Norge gjennom denne vinteren, sikre at vi holder folk i arbeid og skjerme folk mot høyere og raskere renteøkning enn nødvendig, sier Støre.

– Det er et alvor over det, legger han til.

Han erkjenner at regjeringspartiene betaler en pris på meningsmålingene, men later ikke til å ta det altfor tungt:

– Det er greit for meg å vite at det er tre år til valget. Når vi gjør ting som ikke er populære, er det fordi vi er sikre på at det er det tiden krever av oss, sier han.

Men han utelater her at det kun er ett år til kommunevalget, som i praksis også er et valg der folket sier sin mening om regjerende partier. Med dagens oppslutning ville Ap blitt alvorlig kvestet i kommuner rundt om i hele landet.

De «upopulære» grepene han varsler, kan derfor få en høy pris for partiet lokalt og for ham som partileder sentralt.

Støre gjentar imidlertid at skatteløftet til Ap fortsatt står fast. Det går ut på at samlet skatte- og avgiftsnivå for folks inntekter skal være uendret. Om en avgift øker, skal en annen skatt eller avgift settes tilsvarende ned.

SV: Må prioritere

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sier at selv om budsjettet blir stramt, bør regjeringen likevel ta grep som sikrer at politiske løfter holdes. Hun og SV er vil ikke uten videre være noen garantist for at nåværende Ap-/Sp-regjering overlever frem til neste stortingsvalg i 2025.

So  mange vel kunne forventet, vil SV ha mer av, ja, nettopp: Klimatiltak.

– Jeg skjønner Ap vil drive forventningsstyring for et budsjett som selvsagt blir stramt. Nei, vi kan ikke bruke oljepenger som en høyreregjering. Men det visker ikke ut de politiske valgene. Vi kan velge å prioritere omfordeling og klima. Eller la være, skriver hun i en Twitter -tråd lørdag formiddag.

Kaski demonstrerer så hvilken umulig spagat hun og SV ønsker å utføre:

– Regjeringen bør ta et valg om at fattigdommen ikke skal øke og at klimamålene nås, understreker hun.

SV vil altså at det skal brukes nye, formidable milliardbeløp fra det offentlige på diffuse og kostbare klimatiltak, samtidig som partiet vil at velferden i samfunnet skal opprettholdes. Spesielt er man opptatt av «fattigdommen», hvilket i stor grad er en omskrivning av situasjonen for arbeidsløse innvandrere og asylsøkere i Norge.

Det gjenstår å se i hvilken grad SV klarer å presse Støre og Vedum med på en slik politikk.

(NTB).

Les også: 

VGs partibarometer: Mer tristesse for Støre og Vedum

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.