SV-leder Kirsti Bergstø (til h.) og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

SV foreslår å øke skattene og avgiftene med 15,2 milliarder kroner mer enn regjeringen neste år. På sikt vil de ha enda større økninger.

SV viser sitt virkelige jeg før budsjettforhandlingene med regjeringen, og fremmer krav om kraftig økte skattebyrder for befolkningen.

Som støtteparti for regjeringen har nå partiet mulighet til også å få gjennomført sine krav.

I sitt alternative budsjett for 2024 øker SV blant annet grunnrenteskatten og finansskatten. Dette er grep som først slår ut året etterpå, og dermed er SVs skatteskjerpelser egentlig på hele 28 milliarder kroner årlig totalt.

Det er en formidabel økning.

Spesielt økes formuesskatten i SV-budsjettet. Økningen er på 13 milliarder kroner mer enn regjeringen har foreslått.

NTB-Marius Helge Larsen, Peter Tálos og Anne Marjatta Gøystdal melder om saken, Document la ut en notis om dette tidligere torsdag.

SV pakker det hele inn i retorikk om at det er «de rikeste» dette skal gå utover.

– Landets rikeste må bidra mye mer til fellesskapet enn de gjør i dag, sa finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski da budsjettet ble lagt fram.

Erfaring viser imidlertid at «de rike» i en slik SV-sammenheng ofte er vanlige folk med nedbetalt bolig, og kanskje en hytte.

Ikke minst vil mange av landets bønder merke en skjerpelse i formuesskatten, da de ofte sitter på verdier i form av gård og maskiner.

Mange bønder som stemte på Senterpartiet, opplever nå at de i har stemt frem et rødgrønt skatteregime de selv må svi for. Enkelte gjør deg kanskje tanker om hvem de ikke bør stemme på neste gang.

Mindre skatt for de som tjener minst

SV går også inn for å endre inntektsskatten og utbytteskatten neste år.

De som tjener mindre enn 800.000 kroner, skal få mindre skatt, mens de som har en inntekt på over 1 million, vil få «betydelige» økninger i skatten.

– Åtte av ti får skattekutt med SVs skatteopplegg, hevder Kaski.

For eksempel vil folk som tjener mellom 300.000 kroner og 750.000 kroner få rundt 5000 kroner mindre i skatt årlig, mens de som tjener over 2 millioner kroner, får økt skatten sin med 148.000 kroner i snitt.

Partiet vil også øke formuesskatten og vil innføre det de kaller en ekstra høy skatt på formuer over 100 millioner kroner.

Grepet er velkjent. Man tegner opp et bilde av noen få «rike» som skal betale, mens det erfaringsmessig viser seg at også arbeidstakere med normale jobber og god inntekt vil måtte blø.

Mer til velferd

De økte skatteinntektene brukes blant annet på tiltak for å bøte på det økte prisnivået som rammer landets innbyggere, den såkalte dyrtiden. Flere velferdsytelser styrkes i SVs budsjettforslag.

Blant annet økes minstesatsen for uføretrygdede, minstesatsen for AAP-mottakere og minstepensjonen.

SV går også inn for økt studiestøtte, økt barnetrygd for barn over seks år, gratis halvdagsplass på SFO for 3. trinn og mer penger til tannhelse.

Man lever opp til det som lenge har vært et grunnleggende trekk ved SVs politikk: De som jobber, skal betale mer til de som ikke jobber. Og de som jobber mye, skal betale til de som jobber lite.

Ikke minst vil lite integrerbare innvandrere ha fordel av denne typen omfordelingspolitikk.

Det store paradokset: Oljekutt

Såkalt klimapolitikk er en kjernesak for SV. På klimafronten vil SV presse utslippene ved å øke CO2-avgiften 50 prosent. Partiet skjerper klimapolitikken for å nå målet om 55 prosent utslippskutt mot 2030, et mål de aller fleste vet er helt urealistisk.

– Vi har nesten ikke tid igjen hvis vi skal nå klimamålene. Vi må få satt i gang klimatiltakene som omstiller økonomien og kutter klimagassutslipp. Derfor trenger Norge en troverdig klimaplan, skriver partiet i sitt budsjettforslag.

Også oljeindustrien skal rammes.

På norsk sokkel vil SV øke CO2-avgiften, fjerne oljeindustriens gunstige skattefordeler og innføre en egen utvinningsavgift som skal gå til en omstilling av oljebransjen og gjøre utvinning ulønnsom.

Paradoksalt nok vil altså SV «omstille» (fjerne) den oljeindustrien som gjør det mulig å finansiere nettopp den offentlige  pengeutdelingen SV bygger mye av sin politikk på.

Partiet har til gode å vise hvor de mange hundre milliarder som kommer fra oljevirksomheten, skal komme fra i det samfunnet SV ser for seg. Det er ikke nok å øke skattene for de «rike» enda noen hakk.

Tøffe forhandlinger venter 

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet må ha med seg SV for å få vedtatt sitt budsjett, og neste uke starter forhandlingene.

Kaski lover tøffe tak og harde krav.

– Det viktigste for oss i forhandlingene er at kjøpekraften til folk må økes, at forskjellene skal ned. Vi må kutte klimagassutslipp og omstille Norge, sier hun til NTB.

Det oppsummerer i grunnen samtlige krav hun har stilt. Det oser ikke av kompromissvilje hos SV-lederen.

i Ap og spesielt i Sp vil man ha store problemer med å godta dette.  Men samtidig vil regjeringen få igjennom et budsjett.

Mange venter med interesse på å se hvor store kameler partilederne Støre og Vedum nå er villige til å svelge for å beholde sin regjeringsposisjon.

Støre signaliserte nylig at han langt fra deler SVs syn på utviklingen for oljenæringen, se sak under.

Les også:  

Støre avviser plan om utfasing av olje i Norge

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.