Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at regjeringen vil lage en plan for utfasing av olje og gass, slik klimautvalget foreslo i forrige uke.

Det har vært mye snakk om en mulig utfasing av norsk oljevirksomhet. Ulike aktivistgrupper og en del klimaorienterte politikere har presset på for en slik tanke.

Regjeringen har også oppnevnt et eget klimautvalg til å vurdere saken.

Utvalget la frem sin rapport i forrige uke, og her heter det at det ikke bør gis flere tillatelser til leting og utvinning av olje før det er lagt en sluttstrategi for petroleumsvirksomheten.

Men dette er ikke Støre enig i. Forslaget avvises blankt av statsministeren, skriver E24 søndag.

– Vi kommer ikke til å stoppe utviklingen av norsk sokkel, sier Støre til E24.

NTB melder om saken.

Støre viser til analyser fra Det internasjonale energibyrået (IEA) hvor det sies at det fortsatt trengs investeringer i noen eksisterende olje- og gassfelt.

Han ser problemstillingen fra en annen side enn klimautvalget:

– Vår tilnærming er jo at etterspørselssiden kommer til å avslutte dette, sier Støre.

Mange vil mene at statsminister Støre etter et par år som statsminister har innsett hvor avgjørende nettopp oljeinntektene er for norsk økonomi. Denne sammenhengen blir alltid nokså tydelig for den som har ansvaret for å utarbeide statsbudsjettet hvert år.

SV: Utrolig!

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) reagerer sterkt på at statsministeren allerede før klimautvalgets rapport er sendt på høring, avviser et av de viktigste rådene som gis.

– Permanent stans i leting etter olje og gass i områder uten infrastruktur og midlertidig stans i andre områder er det klare rådet fra klimautvalget. Denne rapporten skal nå ut på høring. Men allerede nå avviser statsministeren et av utvalgets viktigste råd. Det er utrolig, sier Haltbrekken.

Andre vil se det som minst like utrolig at man i det partiet som kanskje er mest opptatt av å bruke offentlige penger på det meste av gode formål, vil stenge av den viktigste inntektskilden for staten.

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.