NTB

Mens Høyre refser regjeringens klimainnsats, tar SV til orde for utfasing av olje og gass for å bremse den globale oppvarmingen.

Begge partiene uttalte seg fredag etter at FNs klimakonvensjon kom med en ny rapport. Her konstateres det at verden ikke er i rute i arbeidet med å nå klimamålene som verdenssamfunnet har fastsatt.

– Alarmen har gått, sier Høyres Mathilde Tybring-Gjedde, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– FN fremhever hvor viktig det er med investeringer i mer fornybar energi. Her har Støre-regjeringen feilet, mener hun.

– Må fase ut olje og gass

Lars Haltbrekken fra SV retter i stedet skytset mot partier som han mener har gitt oljenæringen for gunstige vilkår.

– Rapporten viser hvordan verden kan nå klimamålene og er tydelig på én ting: Olje og gass må fases ut. Da er det ganske håpløst at vi har hatt fire partier på Stortinget som har konkurrert om å gi olje og gassnæringen subsidier, sier Haltbrekken.

– Langt unna der vi bør være

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) roser arbeidet med rapporten.

– Som ventet viser den at vi er langt unna der vi burde være. Jeg synes dette er en grundig og god rapport som på en god måte oppsummerer hva oppgaven nå består i. Norge støtter hovedkonklusjonene i denne rapporten og vil bidra til å finne konkrete løsninger på det som er vår tids aller viktigste utfordring, sier han i en uttalelse til NTB.

Han tror rapporten blir viktig inn mot FNs klimatoppmøte i Dubai i høst.

– Rapporten er et viktig faglig underlag for FNs klimatoppmøte denne høsten, som for første gang skal gå systematisk gjennom hvordan verden faktisk ligger an med måloppnåelsen i lys av Parisavtalens målsettinger.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.