Lan Marie Berg (MDG) prøver å gjøre seg synlig i Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

Både SV og MDG tuter nå ustanselig om klimamål og klimakrise. Men det de er alle mest bekymret for, er sin egen betydning og rolle i norsk politikk.

Fra sidelinjen i Stortinget høres det nå en ustanseligkakofoni av ord som begynner på «klima» og «grønt». Det er i all hovedsak SV og MDG som prøver å bli hørt, prøver å ha en rolle. – Hallo, se oss, ikke glem oss!

Særlig har MDG nå fått noe som kan minne om panikk. Til tross for massiv klimadekning om klimatoppmøtet i alle store medier, synker partiet som en stein. Det er ikke alltid «gøy å være grønn».

Den tidligere frontfigur og medieyndling Lan Marie Berg er på kort tid blitt nesten usynlig. Enkelte av hennes venner i medien prøver så godt de kan å konstruere saker der hun kan figurere. Men det blir bare små pip i strømmen av nyheter som er mer interessante for leserne. (Det vil i praksis si alle andre nyheter).

NTB melder om disse to sidelinjepartienes nyeste utspill:

SV oppfordrer regjeringen til å følge opp Glasgow-avtalen gjennom å stramme kraftig inn på eget utslippsmål.

– Vi kommer til å foreslå at Norge har som mål å kutte utslippene med 70 prosent innen 2030 og vil jobbe for at Norge melder inn dette neste år, sier Lars Haltbrekken, som er SVs miljøpolitiske talsperson.

– Ingen utslipp kan lenger være fredet, sier Haltbrekken, med henvisning til utslipp fra blant annet veitrafikken, flytrafikken og olje- og gassnæringen.

Dette kravet vil i praksis innebære opphør av nesten alt det som i dag holder hjulene gående i samfunnet, i sektorer som  produksjon, samferdsel/transport og energiforsyning. Det er ren utopi i hodene på folk som stort sett aldri har hatt en jobb utenfor politikk, medier og aktivistorganisasjoner.

SV kan uansett glede seg over en viss gallupfremgang i opposisjon.

MDG vil ikke være snauere på klimafronten enn SV, det er jo DE som skal være selve klimapartiet. Her kommer endelig forvunnede Lan Marie Berg igjen frem i mediene, om enn bare et øyeblikk:

– Jeg forventer at Støre nå raskt kommer til Stortinget med forslag til skjerpede ambisjoner og nye tiltak i klimapolitikken. Ikke minst må vi i tråd med Glasgow-avtalen slutte å bruke milliarder av kroner på å bygge ut enda mer olje og gass, og heller satse på nye grønne jobber, sier Berg til VG.

Det spørs om mer ullent prat om «nye grønne jobber» er det som skal til for at motgangen kan snu for hennes synkende parti.

Hos Frp har man et ifølge NTB nokså annerledes syn på disse spørsmålene:

Frp-leder Sylvi Listhaug mener på side at klimapakten fra Glasgow tyder på at norsk gass vil være viktig også i tiden fremover.

I slutterklæringen til klimatoppmøtet ble det til slutt enighet om at det skulle stå at kullkraft skal «fases ned», fremfor å «fases ut».

– Dette vil bety at norsk gass til Europa blir viktigere enn noen gang. Vi ser hva som skjer med prisene når man faser ut kull og kjernekraft i Europa. Resultatet fra klimatoppmøtet viser at det ikke er noen vei utenom norsk gass når europeiske land skal kutte utslipp fremover, sier Listhaug.

Fra «klimapartier» som Venstre og den voksende rødgrønne fløyen i Høyre har det vært mer stille i mediene. Også disse partiene sitter antagelig parat med floskler om grønne jobber, fornybarsatsning osv.  Men journalistene har tydeligvis ikke giddet å høre på dem foreløpig.

 

Bestill den i dag, mer aktuell enn noensinne:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂