En skuffet og betuttet partileder Une Aina Bastholm taler på MDGs valgvake. Foto: Annika Byrde / NTB.

Det er mange meninger om hvem som vant og tapte valget. Men med tanke på medieomtale og forventninger i forkant, fremstår MDG som en sensasjonell flopp.

De rødgrønne vant og de borgerlige tapte. Det er den enkle fasiten, basert på hvilken side som nå får stortingsflertall og regjeringsmakt.

Men alt er ikke fryd og gammen i rødgrønn leir. For her ble langt fra alle forventninger innfridd. Spesielt peker MDGs resultat seg ut som oppsiktsvekkende svakt. Mange vil kalle det en katastrofe.

I uker og måneder før valget har de store mediene vært fulle av stoff om grønn bølge, grønt skifte, klimabrøl og den sterke grønne stemningen blant de unge. Det gikk mot et «klimavalg», noe særlig MDG angivelig skulle tjene stort på.

I MDG selv ble man mer og mer høye på seg selv etter hvert som valget nærmet seg. Det var ikke måte på hvordan de skulle endre både Norge og verden. Nå kommer vi!

Valgkvelden begynte bra for MDG, med resultater over sperregrensen. Det lå an til godt med utjevningsmandater landet rundt, og det var stor jubel på partiets valgvake.

Jubel på MDGs valgvake, den første halvtimen. Foto: Annika Byrde / NTB

Men utpå kvelden snudde det, og før midnatt var krisen fullbyrdet for MDG. Partiet havnet rett og slett under sperregrensen, med et resultat på ynkelige 3,8 prosent og 3 mandater. Ikke ett eneste utjevningsmandat.

Det er intet mindre enn en komplett fiasko for et parti som vil «forandre» det meste i samfunnet. Det gjør man som kjent ikke med 3 representanter i salen.

Situasjonen blir enda verre ved at Støre-regjeringen ikke får bruk for MDG for å danne et flertall. Dermed sitter partiet igjen uten innflytelse. Parlamentarisk sett er de parkert på sidelinjen de kommende fire år (et sted mange mener MDG hører hjemme).

MDGs lille stortingsgruppe vil bestå av Rasmus Hansson og Lan Marie Berg fra Oslo, og partileder Une Bastholm fra Akershus. Ingen fra resten av Norge. På Stortinget vil ikke disse få utrettet noe som helst utover sutring i debattinnlegg ingen kommer til å bry seg om.

Lan Berg fikk tidligere gjennomført mye MDG-politikk som byråd i Oslo. Mange vil mene at hun der utrettet stor samfunnsskade på kort tid, før hun på ydmykende vis ble sparket fra stillingen.

I sin nye rolle som stortingsrepresentant for et parti uten innflytelse, vil hun i praksis være fullstendig vingeklippet, en gallionsfigur i kulissene.

Skuffelsen over MDGs nedtur var tydelig hos det meste av journalister, ikke minst i NRK og TV2. De hadde antagelig sett frem til å intervjue en smilende og jublende Lan Berg.

Også meningsmålingsinstitutter og «tallknusere» virket satt ut. De hadde stort sett spådd langt bedre resultat for MDG, noe som muligens var uttrykk for egen ønsketekning. Deres profesjonelle omdømme har uansett fått en knekk.

I partilederintervjuet etter at resultatene var klare, prøvde MDG-leder Bastholm tappert å poengtere at man fikk flere stemmer enn noensinne. Men med tanke på de forhåpninger både partiet og deres store korps støttespillere i pressen hadde, er dette en flopp av dimensjoner. MDG er valgets store taper.

Selv i dette partilederintervjuet sørget NRK og TV2s programledere for å spare MDG for kritiske spørsmål, som ellers i valgkampen. Seerne ventet forgjeves på å høre om partileder Bastholm vurderer sin stilling etter et slikt begredelig resultat.

De ubehagelige spørsmålene hadde programlederne som vanlig spart opp til Sylvi Listhaug (FrP) som, naturligvis, ble intervjuet helt til sist i sendingen.

Les også:

Når de unge svikter MDG, forsvinner også det som skulle være partiets hjerte

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.