Hvor ble det av de unge? Det ble et dårlig skolevalg for MDG og stortingskandidat Lan Marie Berg. Foto: Annika Byrde / NTB.

Mange ble overrasket da MDG gikk tilbake i årets skolevalg. Det passet nokså dårlig med inntrykket som var skapt av en «ung MDG-bølge». Det handler i stedet om at en myte ble knust.

Mediene har lenge vært fulle av stoff om klima; sent og tidlig har man fått høre om illevarslende rapporter og spådommer fra øst og vest.

De samme mediene har tegnet et bilde av en raskt voksende folkebevegelse i klimasaken der ikke minst de unge er med.  Arrangementer som «klimabrølet» og «skolestreik for klimaet» har blitt fremstilt som massive mønstringer over hele landet. (At det ofte dreide seg om temmelig beskjedne antall som sto der og skrek, snakket man ikke om.)

Den som tror på medienes virkelighetsbeskrivelser, har fått inntrykk av at det finnes et enormt, folkelig klimaengasjement, med en hel generasjon av unge i spissen, og med partiet MDG sentralt i det hele.

Koblingen mellom nettopp de unge og MDG var sentral. De unge ble fremstilt som både klimabevegelsen og MDGs hjerte.

Men så viser det seg at alt dette er en ren illusjon. Mediene har fabrikkert en forestilling om «massiv oppslutning», helt uten rot i virkeligheten.

Fasiten kom på bordet da årets skolevalg ble presentert mandag 6. september. For hvor var det varslede «klimabrølet» fra en samlet generasjon? Hvor var MDG-bølgen blant de unge?

Den var totalt fraværende.

Ikke bare uteble MDGs voldsomme økning blant unge velgere. Partiet gikk faktisk tilbake i denne gruppen, i forhold til forrige skolevalg.

Også i de store mediene ble man forbauset over både skolevalget og den dårlige utviklingen for MDG.

VGs kommentator Tone Sofie Aglen skriver en kronikk om dette der hun tilkjennegir hvordan hun og andre ble tatt på sengen. De hadde regnet med noe helt annet. Trolig hadde mediekommentatorene lest så mange av hverandres artikler om «MDG og de unge» at de til slutt trodde på det.

VG oppsummerer tallene for MDG i skolevalget:

Miljøpartiet De Grønne (MDG) går tilbake i skolevalget. MDG får en oppslutning på 6 prosent, over sperregrensen ved stortingsvalg, men tilbake 0,8 prosentpoeng fra 2017. I skolevalget i forkant av kommune- og fylkestingsvalget i 2019 fikk MDG 10,8 prosent oppslutning.

Over 4 prosentpoeng tapt siden 2019, med andre ord. Vi snakker om noe bortimot en halvering.

Artikkelen fortsetter under reklamen.

Også Ap og Rødt gjorde et dårlig valg blant de unge. Nesten vantro måtte VG og andre medier informere om hvem som gjorde det best:

Det er Fremskrittspartiet (FrP) som går mest frem ved årets skolevalg. Partiet lander på 13,9 prosents oppslutning. Det er en oppgang på 3,5 prosentpoeng siden 2017. Fremskrittspartiet er dermed det største partiet på borgerlig side i årets skolevalg.

Skulle man sett … Har ikke de unge fått med seg alt det mediene har skrevet om de rødgrønne i forkant av valget? Har de ikke lest kose-intervjuene med Lan Berg?

VG-kommentator Aglen forteller med en viss ironi hvordan valget artet seg på en typisk skole i Bygde-Norge, nemlig i Dalen i Telemark:

Jeg burde egentlig skjønt tegningen. På parkeringsplassen utenfor den videregående skolen i Dalen i Telemark var det ikke en elsparkesykkel å se. Der sto sykler, biler, traktorer og mopeder side ved side. Så endte også MDG opp med 1,6 prosent av stemmene her, mens Sp fikk 39,5 prosent.

1,6 prosent til MDG, altså. Ikke akkurat noen «MDG-bølge» blant unge her, kan man konstatere. Partiet mediene har hausset frem av alle krefter, ender opp som helt marginalisert blant dem man visstnok skulle omfavnes av. Det er vanskelig å la være å flire litt.

Aglen og VG kan her oppfattes som selvkritiske på vegne av alle de store mediene, da de har gått i samlet flokk i sin ukritiske dekning av MDG. Det gjenstår å se om denne logrende ikke-journalistikken overfor partiet nå vil endres noe.

Aglen skriver videre:

Resultatet fra årets skolevalg var like overraskende som de mangfoldige svarene fra elevene i Telemark.

Ellers var det resultatet som knuste mange myter om «hva dagens unge mener».

«Knuste myter» kan være en treffende oppsummering av forestillingen om MDG som «de unges parti».

Så må kan spørre seg: Hvis MDG ikke lenger appellerer til de unge, hvem er de da til for? Hvem skal stemme på dem fremover?

Dette partiet kan meget vel ha sine «beste år» bak seg, og ender kanskje som et kortlivet, om enn høyrøstet, fenomen i norsk politikk.

Man vet aldri helt hvor de unge rundt om i Norge har sitt hjerte. Men hos MDG er det i hvert fall ikke.

 

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.