Det sies at fremtiden sitter på skolebenken. I så fall står Norge foran et borgerlig comeback om to år: Høyre får 21,9, frem 8 prosentpoeng. Men det sensasjonelle er FrPs fremgang på hele 11,4 prosentpoeng til 19,5 prosent. Til sammen har de to partiene 41,4 prosent.

Det interessante er en tydelig konservativ tendens blant de unge. Den har vi hørt om, men aldri sett klare tall på før nå.

Det som gjør tendensen like oppsiktsvekkende, er at MDG er nærmest utradert. Det får bare 3,8 prosent, ned fra 10,1 for fire år siden, drevet frem av medier som NRK.

SVs har fremgang, men den er marginal.

Ap havner på labre 17 prosent, og det var dødsstille i salen da tallene ble lagt frem. Der satt Støre og AUFs Astrid Hoem ved siden av hverandre.

Høyre får 21,9 prosent og Frp 19,5 prosents oppslutning blant landets elever i videregående skoler. Arbeiderpartiet faller kraftig tilbake til 17 prosent.

Tallene er basert på landsgjennomsnittet av stemmer avlagt ved 391 videregående skoler som har vært påmeldt årets skolevalg. Skolevalget tilsvarer fylkestingsvalget, og elevene kan stemme på partier som stiller liste i fylket som skolen vil tilhøre 1. januar 2024.

Høyre får 8 prosentpoeng høyere oppslutning enn ved skolevalget før kommune- og fylkestingsvalget i 2019. Fremskrittspartiet går hele 11,4 prosentpoeng fram sammenlignet med skolevalget for fire år siden og puster Høyre i nakken med 2,4 prosentpoeng lavere oppslutning.

Arbeiderpartiet fikk 26,5 prosents oppslutning blant elevene i 2019. Denne posisjonen har partiet ikke beholdt, men rast ned til 17 prosents oppslutning, et fall på hele 9,5 prosentpoeng. Senterpartiet får en oppslutning på 6 prosent, mot 8,1 for fire år siden.

Også Miljøpartiet De Grønne, som fikk hele 10,1 prosentpoeng ved valget i 2019, faller stygt i oppslutning fra landets skoleelever. Med bare 3,8 prosent av stemmene havner partiet under sperregrensen.

Venstre går 0,7 prosentpoeng tilbake sammenlignet med resultatet fra 2019, og ender med 9,4 prosent av stemmene.

KrF havner under sperregrensen med 2,8 prosents oppslutningen, men det er likevel en svak økt oppslutning på 0,5 prosentpoeng fra 2019.

Til sammen har de borgerlige partiene 53,1 prosents oppslutning blant landet elever i videregående skole.

SV er det eneste partiet på venstresiden som kan vise til framgang med 11,1 prosent av stemmene, mot 9,8 prosent i 2019.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.