Trine Skei Grande sa USA fikk en president som vant på å være drittsekk. Venstre har også laget en valgplakat med en profil som ikke trenger noe navn. Det spiller på en fordom, men er likevel annerledes og friskere enn de andre partienes plakater. 

SV gjør det best i skolevalget med 10 prosent, mens Ap faller. Det er altså ikke snakk om noen forskyvning mot venstre. Snarere spriker valget i alle retninger.

Ap fikk 27 prosent, en nedgang på 4 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015. Den negative trenden ble altså bekreftet også blant de unge. De som trodde ungdommen skulle reise kjerringa, tok feil.

Venstresiden gjør det tradisjonelt best ved skolevalgene, men når Senterpartiet går frem 1 prosentpoeng til 6,5 prosent trenger man ikke ta frem de store overskriftene.

Hvilken retning går ungdommen? Det er vanskelig å si.

Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil med 6,8 prosent. Det er oppsiktsvekkende, gitt inntrykket av at miljø rangerer så høyt blant de unge. Dette valget bekrefter ikke det.

Rødt får 5,7 prosent, også det en fremgang på fattige 1 prosentpoeng.

Gitt venstresidens gnål om forskjells-Norge og favorisering av de som har mest fra før, er dette en merkelig laber bris. Her flyttes det ikke fjell.

Arbeiderpartiets ledere har fått det med å overdrive og deres påstander klinger hult:

– Valgresultatet er ungdoms oppgjør med en regjering som skaper økte forskjeller, mer frykt og mindre tillit mennesker imellom. Vi unge vet at Norge kan bedre, sier AUF-leder Mani Hussaini. (ntb)

Kan resultatet kalles et «oppgjør»? Knapt.

Noen partier har grunn til å se mørkt på fremtiden. KrF får fattigslige 3, 1 prosent og kan imøtese et liv under sperregrensen om fire år.

Venstre gjør det sterkere. Partiet vokser med 0,9 prosent til 7,4 prosent. Hvis det hadde blåst en generell rødgrønn vind skulle Venstre blitt straffet for sitt samarbeid med de blåblå. Det ble ikke Trine Skei Grande. Miljøprofilen har nok veid tyngre.

For de blåblå er resultatet beskjedne 15 mot 10 prosent.

Høyre går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 15,1 prosent og er dermed fortsatt det klart største partiet på borgerlig side.

Fremskrittspartiet går tilbake 0,3 prosentpoeng og ender på 10,4 prosents oppslutning.

På skolene er altså SV like store som FrP. Gitt den massive propagandaen i skolen for SV-standpunkt og demoniseringen av Frp er det tross alt ganske bra. Hver tiende stemmer på et parti som venstresiden bruker de verste betegnelser om. Elevene har ikke latt seg skremme. Kanskje de begynner å gå lei av «gnålet» om fryktspredning? Det er ikke vanskelig å høre hvem det er som skremmer.

Oppsummert: Arbeiderpartiet har problemer og de handler om mer enn Jonas Gahr Støre. Elevene flyter. Miljøprofilen har appell. Hvis Sylvi Listhaug er partileder ved neste valg kan Frp komme til å se andre tall.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂