Kun sju prosent av menn under 25 år stemte på Arbeiderpartiet (Ap) ved siste valg. AUF-leder Astrid Hoem mener dette er et faresignal for hele venstresida.

«Den lave oppslutningen blant ungdommen kan ikke bare få konsekvenser for neste valg. Det kan spolere hele sosialdemokratiets framtid», sier Hoem til FriFagbevegelse.no.

En valgundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) på bakgrunn av kommune- og fylkestingsvalget i 2023 får alarmklokker til å ringe hos Arbeiderpartiet.

Blant menn under 25 hadde Ap en oppslutning på sju – 7 – prosent. Hele venstresida tilsammen fikk kun 22 prosent av stemmene fra denne velgergruppen.

Fremskrittspartiet og Høyre ble de store vinnerne under skolevalget. Nesten seks av 10 menn under 25 år (58 prosent) stemte på Høyre eller Fremskrittspartiet.

AUF-leder Astrid Hoem kaller denne utviklingen «enormt urovekkende». «Det skremmer meg langt inne i sjela», kommenterer Hoem.

Hun mener at resepten for å snu denne trenden, må være en tydeligere sosialdemokratisk retning for Arbeiderpartiet. Hoem mener partiet må prioritere den neste generasjonen, gjennom boligpolitikken, skole- og studiepolitikken.

Flere pekte på at partienes aktivitet på TikTok kunne være en av hovedårsakene til høyresidens framgang ved skolevalget. Etter skolevalget tok AUF selvkritikk, og sa at de må henge seg på TikTok.

Sindre Hornnes, ungdomsrådgiver i LO, uttaler at «Vi lever i en urolig tid både i Norge og verden for øvrig. Da minsker tilliten mellom grasrota og toppen. Når vi i tillegg får så mange politiske skandaler som vi har hatt, blir det et spørsmål om tillit eller mistillit».

«Det som er farlig, er at ungdommen blir apatisk og mister håpet. Men vi kan ikke miste håpet for det unge. Det er ingen som kunne håndtert denne situasjonen med dyrtid bedre enn de som styrer landet nå. Men det er vanskelig å kommunisere det, når situasjonen har blitt verre for mange», hevder Hornnes.

Kvinner stemmer i større grad enn menn på venstresidens partier. Denne tendensen har vært kjent lenge og finnes i flere land.

Kvinnelige velgere er generelt mer venstrevridde enn mannlige velgere, men blant de yngste er dette spesielt polarisert. Unge kvinner er markant rødere enn unge menn. Ved det norske kommunevalget var det rødgrønt flertall dersom man bare spurte kvinner under 25 år.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.